DIY

Kanelilla kuorrutetut mantelit ja muita nopeita jouluvalmisteluja

21.12.2014

Kanelilla kuorrutetut mantelit ei ole oma reseptini. Ystäväni Rea toi niitä minulle ja ihastuin kovasti makuun. Ohje on helppo:

Kanelilla kuorrutetut mantelit

 • 5 dl kuorellisia manteleita
 • 3/4 dl vettä
 • 2 1/2 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 rkl ceyloninkanelia

Mittaa kattilaan vesi, 2 dl sokeria, vaniljasokeri ja kaneli. Kiehauta keskilämmöllä samalla sekoittaen. Kun sokeri on kokonaan liuennut, lisää mantelit ja jatka sekoittamista. Kun vesi on lähes kokonaan haihtunut, lisää loput 1/2 dl sokeria koko ajan sekoittaen. Kaada kanelilla kuorrutetut mantelit leivinpaperin päälle jäähtymään.

virkatut lumihiutaleet

Virkatut lumihiutaleet

Ikkunaan tai kuuseen voi virkata lumihiutaleita koristeeksi. Netistä löytyy paljon lumihiutaleiden virkkausohjeita, mutta tässä oma ohjeeni. Langaksi käy niin puuvilla- kuin villalankakin.

Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja yhdistä ne lenkiksi piilosilmukalla. Virkkaa neljä ketjusilmukkaa, joista kolme ensimmäistä muodostavat pylvään. Tee pylväs. Jatka *5 kjs, 1p, 1kjs, 1p*, *toista neljä tai viisi kertaa*, virkkaa 5 kjs ja yhdistä kerroksen alussa kolmanteen ketjusilmukkaan piilosilmukalla. Virkkaa yksi ketsilmukka ja tee kiinteä silmukka pylväiden väliin. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja kiinteä silmukka samaan pylväsväliin kuin edellinen kiinteä silmukka. Virkkaa ketjusilmukkalenkkiin 1 kiinteä silmukka, 1 puolipylväs, 1 pylväs, 4 ketjusilmukkaa, kiinnitä piilosilmukalla nirkoksi, 5 ketjusilmukkaa nirkoksi, 4 ks nirkoksi, kiinnitä nirkot pylvääseen piilosilmukalla, jatka 1 p, 1 pp, 1 ks. *1 ks, 3 kjs, 1ks pylväiden väliin, 1 ks, 1 pp, 1p, 4 kjs nirkko, 5 kjs nirkko, 4 kjs nirkko, 1 p, 1 pp, 1 ks* *toista*

Lumihiutaleen voi tärkätä vesi-liimaseoksella tai vesi-sokeriseoksella. Itse käytin jälkimmäistä eli lisäsin yhteen osaan sokeria yhden osan kuumaa vettä. Sekoitetaan kunnes sokeri on sulanut ja kastetaan virkatut lumihiutaleet liemeen, jonka jälkeen ne pingotetaan kuivumaan. Sokeritärkki on erittäin riittoisaa ja 0,5 dl vettä riittää hyvin kymmenelle lumihiutaleelle! Hiutaleita kannattaakin virkata useampia valmiiksi ennen tärkkäämistä tai tehdä todella pieni liuos jos aiot kovettaa vain muutamia hiutaleita.

Flunssankarkoittaja

flussankarkoittaja

Perinteiset inkivääri, sitruuna ja hunaja toimivat yhdessä tehokkaana flunssankarkoittajana. Minä lisään tähän tehopakettiin vielä itse kasvatettua chiliä. Valmistusresepti on yksinkertainen:

 • 1 prk juoksevaa hunajaa
 • 1 sitruuna
 • n. 3-5 cm pala inkivääriä
 • 1 chili (minulla lemon drop, jossa aavistuksen sitruunainen maku)

Pese ja pilko sitruuna lasipurkin pohjalle. Kuori ja raasta inkivääri, raasta chili ja lisää purkkiin. Kaada päälle juoksevaa hunajaa, sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden. Siivilöi puhtaaseen astiaan.

Flunssankarkoittajaa nautitaan 1-2 tl/vrk joko sellaisenaan tai teehen sekoitettuna. Flunssankarkoittaja kannattaa sekoittaa jo vähän jäähtyneeseen teehen, jotta teho säilyy. Säilytetään jääkaapissa.

Kauniissa rusetilla koristellussa purkissa tämäkin on oiva joululahja!

toffee-pähkinät

Toffee-pähkinät

 • pähkinöitä oman maun mukaan (minä käytin saksan-, pekaani-, cashew- ja maapähkinöitä)
 • (rusinoita)
 • 4 dl kuohukermaa
 • 2dl fariinisokeria
 • 2 dl muskovadosokeria
 • 2 rkl voita

Levitä pähkinät (ja rusinat) pellille leivinpaperille (tai jos haluat kauniita toffeepaloja, tee ensin toffee ja ripot

tele pähkinät sen päälle.) Valmista toffee teflon-astiassa. Kuumenna ensin voi ja sokerit ja lisää kuohukerma. Anna kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu. Valmiin toffeen voi testata tiputtamalla sitä kylmällä vedellä täytettyyn vesilasiin. Jos toffee sulaa veteen, se ei ole vielä valmista. Valmis toffee jähmettyy lasin pohjalle. Kun toffee on valmista, levitä se pähkinöiden päälle ja aseta pelti jäähtymään. Jäähtyneestä ja kohmettuneesta toffeesta on helppo murtaa sopivan kokoisia paloja.

toffee-pähkinät

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje