Elämäntapa, Keho ja Mieli

Ilon kautta

16.11.2019

Elämään kuuluu monia tunteita, joita alamme kokea jo syntymästä lähtien. Itkun kautta tulemme tähän maailmaan ja se avuton rääkäisy antaa ilon muille. Näin toki on muissakin elämän eri vaiheissa, joissa toisen ilo voi olla toisen suru jos huonosti käy. Lapsuudessa monet tunteet ovat herkässä, oli se sitten samaa iloa, surua tai raivoa kun koitamme löytää omaa paikkaamme maailmassa, jossa säännöt ovat muiden kirjoittamat. Jossain vaiheessa nuoruutta muodostamme itselle sen arvomaailman ja elämänkatsomuksen, joka antaa meille vahvan tuuppauksen kohti aikuisuutta. Ensimmäiset seurustelut, vanhempien kanssa kinastelut ja muut luovat sen kartan, jonka kautta siirrymme aikuisuuteen.

Aikuisena mukaan tulee opinnot ja työympäristöt, joissa joudumme punnitsemaan tilanteita tarkkaan ja ajoittain hillitsemään niitäkin tunteita, joita haluaisimme ilmaista. Työ- ja opiskeluelämä ovatkin niitä ensimmäisiä isompia ympäristöjä, joissa oikeasti joudumme antamaan periksi sille tunteiden kirjolle, joita olemme opetelleet lapsuudessa. Ilo, viha, rakkaus ja kateus vellovat sisällämme ja puramme niitä sitten kotona omissa oloissamme, joissa kovin usein on kumppani mukana näitä tunteita jakamassa. Sama rutiini jatkuu läpi elämämme, mutta kovin harvoin tulemme ajatelleeksi niitä tilanteita, joissa tunteita tulisi käyttää oikein. Ilo ja suru ovat ääripään tunteita, joiden näyttämistä ei tulisi häpeillä, mutta silti emme kovinkaan usein osaa tulkita milloin niiden aika on. Toisilla ihmisillä on lapsuudessa tai nuoruudessa traumaattisia kokemuksia, jotka väkisin värittävät aikuisuutta. Toisilla ne näkyvät vähemmän, toisilla enemmän. Syitä tähän voi toki olla tunteiden piilottaminen ja pyrkimys niiden unohtamiseen, toisilla vahva mieli ja päättäväisyys ajaa eteenpäin ja tunteiden, menneisyyden käsittelylle ei jää aikaa.

Elämme kuitenkin joko yksi tai yhdessä. Yhdessä joko parisuhteessa tai muiden läheistemme kanssa. Tunteet tulevat usein näissä tilanteissa esille ja kovin usein unohdamme miltä ne purkauksen näyttävät ulospäin. Tunteita pitää ja saa voida näyttää ulospäin, mutta toistuessaan niiden perimmäiset syyt tulisi pystyä selvittämään. Kumppanille tai läheisille voi olla kovin vaikeaa pystyä edes auttamaan, koska kovin usein ihmisen pitää itse käsitellä oma menneisyytensä ja sen mukana tuomat ongelmat. Toisinaan ammattilainen voi avata näitä lukkoja, mutta niiden jättäminen kypsymään vaikeuttaa niiden asioiden käsittelemistä.

On kovin helppo sanoa, että hymyile ja iloitse, mutta tosiasiassa jokainen meistä osaa sen ja juuri positiivisten asioiden kautta voimme alkaa käsittelemään niitä omia tunteitamme. Sanonta ”ilon kautta” pätee kovin moneen tilanteeseen. Perustilanne, jossa kaikkeen suhtautuu skeptisesti ja epäillen, valmiiksi negatiivisesti pitäisi voida muuttaa avoimempaan suhtautumiseen, jossa liikkeelle lähdetään avoimuuden ja positiivisuuden kautta. Negatiivinen asenne myrkyttää niin omaa mieltä ja juurruttaa sen syvälle, siinä missä lähipiiri kärsii jatkuvasti. Lopulta se voi johtaa tilanteeseen, jossa iloa ei enää löydy ja sitä ei osaa enää edes itselleen tuottaa. Ei osata enää edes sanoa mitkä asiat tuottaa iloa. Iloa voi löytää elämäänsä tekemällä niitä asioita, jotka tuottavat tyydytystä ja palkitsee, mutta siten ettei negatiivisten asioiden kohtaamista vältellä turhaan. Negatiiviset asiat pitää voida käsitellä myös pois, sillä niiden välttely tuottaa ahdistusta, kun ne vain jäävät odottamaan, kun valehtelee itselleen, että niistä ei tarvitse välittää. Siten negatiivisten asioiden poistaminen tai niihin uudelleen suhtautuminen auttaa ilon löytämisessä.

Muista pysähtyä arjen keskellä miettimään omaa itseäsi, menneisyyttäsi ja peilaa sitä tähän päivään. Oletko iloinen ja tuotatko joskus myös iloa läheisillesi? onko joku asia jäänyt vaivaamaan ja siitä olisi hyvä jutella jonkun kanssa? Ole rehellinen itsellesi ja läheisillesi, pyri kohtaamaan menneisyyden peikot, jotta voit huomenna hymyillä. Kun olet positiivinen ja iloinen, saat sitä myös takaisin. Jos olet kiukkuinen, vihainen tai negatiivinen, ihmiset välttävät sinua, jopa läheisimmät.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje