Elämäntapa, Keho ja Mieli

Oman paikan löytäminen

30.10.2019

Sosiaaliset rakenteet ja paineet ovat kaikille tuttuja ilmiöitä eri ikävaiheista. Lapsena ja myöhemmin nuorena seuraamme ympärillä olevia ikätovereita ja mietimme miten voisimme olla osa jotain ryhmää tai toimintaa. Ihminen käyttäytyy edelleen ja luontaisesti kuin laumaeläin, joten syntyy tilanne jossa pyritään toimimaan lauman normien mukaisesti ja sitä kautta tavoitellaan hyväksyntää ympärillä olevilta ihmisiltä. Evoluution kannalta tämä tapa toimia tulee selviämisvietistä vihamielisessä laumaympäristössä, jossa vahvimman suosiossa koetaan turvallisuuden tunnetta. Tällä laumareaktiolla on myös merkittävä vaikutus omien mielipiteiden muovautumiselle. Vahvat mielipiteet ja ryhmässä syntyvät ajatukset otetaan helposti omiksi, vaikka ne voisivat sotia omia arvoja vastaan.

Elämä on täynnä erilaisia tilanteita, joista syntyy paineita kuten esimerkiksi työelämä tai jopa parisuhde. Paineen hallinta ja tilanteiden tunnistaminen on avainasemassa näissä tilanteissa, joissa oma tapa toimia ei tunnu välttämättä oikealta ja tulee tunne, että pitää toimia muiden mukaisesti. Tätä korostaa tämän aikakauden leimallinen jatkuva kiire ja hektisyys, joka edellyttää toimimaan nopeammin kun oma harkinta edellyttäisi. Kun ihminen kamppailee oman identiteettinsä ja toimintatapojensa kanssa ympärillä olevan paineen alaisena, tulee usein tilanne jossa uupumus valtaa mielen. Uupumus, masennus ja niin työssä kuin arjessa jaksaminen vaatii ihmisiltä entistä enemmän. Meille syötetään ärsykkeitä ja paineita useissa eri muodoissa eri kanavista, oli ne sitten kännykän, television tai tietokoneen kautta tulevia vaatimuksia tai sitten läheisten ihmisten kanssa käytävää keskustelua.

Kaiken paineen ja vaatimuksien keskellä oma ihmisyys ja luonne tukahtuu kovin helposti. Kun ihminen on sinut itsensä kanssa, se pystyy katsomaan asioita myös itsensä ulkopuolelta selkeämmin ja huomaamaan asioita paremmin ja huomioimaan myös toisia ihmisiä. Alamme suorittamaan asioita, joita emme halua tai joita muut meiltä edellyttävät tai luulemme odottavan. Kaiken kaaoksen keskellä tulisi muistaa pysähtyä, hengittää ja ajatella positiivisesti. Vaikka monilla ihmisillä on ongelmia niin terveyden, raha-asioiden tai muun arjen kanssa, tulee silti muistaa, että tärkein rauha ja onnellisuus lähtee sisältä. Vaatimukset itselle tulee olla järkeviä ja perustua omiin tarpeisiin. Ulkoiset vaatimukset tulee suhteuttaa niistä saataviin hyötyihin.

Ahdistuksen ja vaatimuksien kuopasta voi kuitenkin päästä. Olen tyytyväinen itseesi tai muuta itseäsi siihen suuntaan mihin itse haluat, omilla resursseillasi. Tiedosta vaatimukset joita sinuun asetetaan ulkopuolelta ja punnitse niiden merkitystä ja päätä sen perusteella mitä se vaatii sinulta ja toisaalta mitä hyödyt. Muista kuitenkin, että epäitsekkyyden ja itsekkyyden raja on hienon hieno. Kun ajattelet toisia ihmisiä, niin lähtökohtaisesti saat myös takaisin. Jos panostuksesi ei tuota toivottua tulosta, voit olla hieman itsekäskin, mutta pyri aina huomioimaan muut ihmiset. Ole avoin maailmalle ja ole positiivinen.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje