Elämäntapa

Sirkuselämää Saksassa

11.8.2014

Hanna Lampimäki 37 ei kauan aikaillut, kun hänen perheelleen tarjoutui mahdollisuus päästä sirkuksen mukana kiertämään ympäri Saksaa. Henkisesti raskaan vuoden jälkeen Hanna ei pystynyt voittamaan seikkailunhaluaan eikä perhekään vastustanut ajatusta. Hannan 10- ja 12-vuotiaat lapset halusivat myös lähteä mukaan.

”Se päätös tuli todella nopeasti ja helposti. Mies oli kanssa heti, että totta kai me menemme”, kertoo Hanna. ”Sitten aloimme kerätä rahaa. Meillä oli säästöpossu kotona, missä luki ”Saksa” ja siihen jokainen laittoi kaiken ylimääräisen.”

Mahdollisuus tutustua sirkuslaiselämään oli ainutlaatuinen. Saksassa sirkuslaiset elävät kiertolaisina omissa yhteisöissään, joihin on vaikea päästä. He tapailevatkin vain toisia sirkuslaisia. Sirkukseen pääsee vain jos omaa taidon, mitä sirkuksessa tarvitaan ja mikä tuo sirkukselle kassavirtaa. Hannan yhteistyökumppanilla on tällainen taito ja sitä kautta Hannalle tarjoutui mahdollisuus päästä maistamaan sirkuselämää.

Perhe myi farmariautonsa ja osti vanhan etuteltalla varustetun matkailuauton, jossa oli keittiö, vessa ja nukkumapaikat kolmelle. Autoon rakennettiin neljäs nukkumapaikka ja perään lisättiin telineet polkupyörien kuljettamiseksi. Vain päivää ennen lähtöään perhe sai kuulla liikkuvan sirkuksen sijainnin arvioituna perillesaapumispäivänä. He ostivat liput Tallinnaan ja ajoivat Baltian läpi Saksaan. Seikkailumielellä ja huumorilla varustettu perhe ei lannistunut navigaattorin toimimattomuudesta Suomen ulkopuolella eikä karttakirjan katoaminenkaan hetkauttanut. Lukuisten eksymisien  jälkeen perhe löysi kuin löysikin sirkuksen.

Sirkuslaiselämä vaatii avointa mieltä ja halua tehdä raakaa ja rankkaa työtä. Mikäli ei ole sirkuksen kaipaama lahjakkuus, työ on käytännössä palkatonta. Työtä on kuitenkin paljon ja Hanna perheineen osallistui eläinten hoitamiseen ja telttojen purkamiseen ja kasaamiseen. Vapauden tunteen lisäksi Hanna kertoo kokemuksen opettaneen perhearvoja. Sirkuksessa perhesuhteet ovat tiiviitä ja jokaisella on oma paikkansa. Myös pomo on pomo, jonka sana on laki. Neuvotteluvaraa ei ole. Tiiviisti asuminen opetti sopeutumaan siihenkin, että matkassa oli esimurkkuikäinen. Sirkuksessa miesten ja naisten työt oli jaettu perinteisellä tavalla ja Hanna kokikin olevansa vahvasti nainen, vaikka kotona olleessaan pariskunta elää tasa-arvoista elämää. Yhtä lailla kuin sirkuslaisten elämässä riitti ihmeteltävää, hämmästelivät sirkuslaiset Hannan perhettä ja tapoja. Heistä oli kummallista, että myös Hanna osallistui perheensä matkailuautoon ilmaantuneen vian korjaamiseen. Naisten tehtäviin kun kuului ruuanlaitto, siivoaminen ja pyykkääminen. Sirkuksessa hygienia oli tabu, josta ei puhuttu, joten vaikka sirkuksella oli oma vaunu, jossa oli pyykinpesupaikka, pesi Hanna pyykit pesuloissa tai käsin. Hannan perheen matkailuautosta puuttui suihku, joten perhe kävi peseytymässä uimahalleissa, leirintäalueilla tai joessa. Leirintäalueilla Hannan perheeseen suhtauduttiin vaihtelevasti: toisinaan he saivat käyttää leirintäalueiden palveluja, vaikka eivät olleet leirintalueen asiakkaita. Toisinaan heidät nähtiin niin vahvasti kiertolaisina, ettei heidän hyväksytty pesevän pyykkejään leirintäalueen koneilla siitäkään huolimatta, että koneet olivat maksullisia.

”Sirkuslaiset eivät ymmärrä elämää, missä ollaan paikoillaan. Heille liikkuminen on elämäntapa, ainut asia mitä he haluavat”, Hanna sanoo ja jatkaa, ettei suurempia hankaluuksia ollut kielimuurin lisäksi. Saksalaiset sirkuslaiset puhuivat vain saksaa ja vaikka Hannan ja sirkuslaisten lapsilla ei ollut yhteistä kieltä, leikkivät he yhdessä. ”Sirkuksen väki elää hetkessä. He eivät kanna menneitä epäonnistumisia taakkanaan eivätkä murehdi huomista. He suhtautuvat asioihin positiivisesti ja luottavat, että asiat järjestyvät aina aikanaan.”

”Sirkuselämä on todella mielenkiintoista ja niin erilaista. Sirkuslaisilla ei esimerkiksi ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin muilla saksalaisilla. Heidän täytyy ensin näyttää kykynsä taiteilijoina, että pääsevät vakuutuksen piiriin. Siihen on äärimmäisen hankala päästä, joten he ovat suurimmalta osin täysin oman onnensa varassa. Ja temput, mitä he tekevät, ovat vaarallisia. He siis vaarantavat itsensä totaalisesti. Sitä on näin turvassa ja pehmoyhteiskunnan varassa elävästä vaikea oikeasti ymmärtää. Minusta niin monen ihmisen pitäisi käydä katsomassa muutoinkin vähän muuta maailmaa. Ei sitten tee mieli vinkua aina niin pienistä asioista…”, kuittaa Hanna, eikä hetkeäkään epäröi etteikö lähtsisi uudelleen sirkuksen mukaan, mikäli sellainen mahdollisuus tulisi.

(Kuvat: Hanna Lampimäki)

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje