Elintila

Elämä alkaa mukavuusalueen reunalta

13.7.2016
mukavuusalue

Otsikko ehkä tutumpi englanninkielisenä ”Life begins at the end of your comfort zone”. Kyseisen sanonnan on luonut aikoinaan Neale Donald Walsch. Sanonan syvin tarkoitus on siinä tosiasiassa että moni ihminen elää niin ”turvallista” ja arkista elämää että aika vain kulkee ohitse ja se mukavuusalue pienenee ympärillä. Tässä artikkelissa yritän saada ihmiset ajattelemaan mukavuusaluetta hieman eri tavalla ja ehkä jopa ottamaan ensiaskel sen ulkopuolelle.

Mikä on ”mukavuusalue”?

Mukavuusalue on henkinen tila jonka ihminen kokee tutuksi, helpoksi ja samalla on tunne että kaikki langat on käsissä ilman stressiä ja jännitystä. Yksinkertaisesti mukavuusalue on nippu asioita joita koemme miellyttäväksi tehdä ja ne joita emme halua tehdä, on sen alueen ulkopuolella.

Mukavuusalue on jokaisella ihmisellä hieman erilainen. Joillekin ihmisille on normaalia perustaa oma yritys tai jutella vastakkaiselle sukupuolelle, kun taas joillekin ovesta ulos lähteminen on jo liikaa. Mutta miksi? Kyseessä on mielentila mutta siihen kuitenkin vaikuttaa moni asia. Alla muutamia.

Mukavuusalueen ulkopuolella astumista rajoittaa usein pelko. Tämä voi olla pelkoa epäonnistumisesta, tuntemattomasta tai liian isosta haasteesta. Tämä pelko tulee usein vääristä olettamuksista joita aiemmat epäonnistumiset tai lapsena koettu kasvatus on meihin luonut.

Tässä esimerkki: 7-vuotias Janne tekee koulussa musiikkiesityksessä virheitä ja muut lapset nauravat hänelle, kunnes hän purskahtaa itkuun. Tämän kokemuksen vuoksi Janne ei halua tehdä musiikkia koko loppuelämänsä aikana. Tekikö Janne loogisen päätöksen tuolloin? en usko. Joka tapauksessa Janne pelkää epäonnistumista ihmisten edessä ja sen vuoksi ei koske enää ikinä soittimiin.

Pienin mukavuusalue

Me jokainen tiedämme ihmisiä joiden mukavuusalue on oma koti ja sen alueen reuna on kodin ulkoseinät. Todennäköisesti kyseessä on vanhempi ihminen joka on asunut kodissaan 20-40 vuotta jo. Uusia kokemuksia ei juurikaan ole tullut sen jälkeen, kun omat lapset muuttivat kotoa pois. Ajan myötä mukavuusalue kutistuu kunnes ainoastaan päivittäiset rutiinit mahtuvat sen sisälle ja kaikki muu on sen ulkopuolella. Joskus koko maailma oman ikkunan ulkopuolella näyttää haastavalta.

Pois mukavuusalueelta

Asiat eivät muutu paremmaksi, jos mukavuusalueelta ei tulla ulos välillä. Paras tapa ottaa ensimmäinen askel on tutkia niitä omia rajoitteita ja mistä ne johtuvat. Kun ymmärtää mistä joku pelko tai rajoite johtuu, on hyvä alkaa haastaa itseään tarpeeksi usein. Jos oli joku harrastus jota halusit kokeilla, miksi et sitä kokeilisi? Älä sano itsellesi näitä sanoja estesanoja ”en minä osaa kuitenkaan…”, ”mitä ihmiset ajattelee?” jne. Elät kuitenkin vain kerran ja tuskin menetät mitään yrittäessään tehdä asioita ja saavuttaa niitä haaveita jotka itseään eniten kiinnostaa.

Katumus

Pahimmillaan katumus aiheuttaa vihaa ja katkeruutta muita ihmisiä kohtaan jotka uskaltavat tehdä elämässä asioita jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella mutta silti kiinnostaisivat itseään. Alla listattuna yleisimmät syyt joita ihmiset katuvat jossain vaiheessa elämäänsä, yleensä siinä vaiheessa kun on jo myöhäistä.

  1. Käytin liikaa aikaa kaiken murehtimiseen
  2. En näyttänyt oikeita tunteitani ihmisille joita rakastin
  3. Välitin liikaa mitä muut minusta ajattelivat
  4. En tehnyt niitä asioita joita haaveilin tekeväni
  5. En elänyt siinä hetkessä ja nauttinut niistä kokemuksista
  6. En matkustanut tarpeeksi
  7. En uskaltanut ottaa riskejä
  8. Käytin liian vähän aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa

Monet saattavat muistaa mediasta artikkelin jossa haastateltiin vanhuksia kuolinvuoteella hoitanutta sairaanhoitajaa:

Olisinpa elänyt kuten itse halusin, en niin kuin muut odottivat
Tämä on yleisin katumuksen aihe. Kun ihminen ymmärtää, että hänen elämänsä on lopuillaan, kaikki toteutumattomat unelmat nähdään hyvin selvästi. Useimmat potilaista eivät olleet toteuttaneet edes puolta haaveistaan, ja heidän täytyi kuolla tietäen, että kaikki oli heidän omista valinnoistaan kiinni.

On erittäin tärkeää yrittää kunnioittaa edes joitakin unelmistaan. Hetkellä, jolloin sairastut, on jo liian myöhäistä. Hyvin harva ymmärtää terveyden antamaa vapautta ennen kuin se menetetään.

Haaste

Vaikka jokaisen ihmisen oma mukavuusalue on henkilökohtainen asia niin meillä on kuitenkin vastuu läheisistä ihmisistämme ja heidän hyvinvoinnistaan. Jos meidän lähipiirissä on joku ihminen joka kaipaa piristystä tai uusia kokemuksia, mukavuusalueelta poistumiseen saattaa riittää positiivinen tuki ja kannustus. Suurin virhe on se että me asetamme muille ihmisille mukavuusalueen rajat, kuten 7-vuotiaan Jannen kohdalla.

Jos sinun lähipiirissä on ihminen joka ei pääse toteuttamaan haaveitaan tai eivät uskalla tehdä niitä yksin, soita hänelle tai mene käymään. Kysy häneltä mitä tämä ihminen on aina haaveillut tekevänsä mutta ei ole uskaltanut tai voinut muusta syystä tehdä. Jossain vaiheessa se on jo liian myöhäistä. Tätä haastetta saa jakaa eteenpäin, laitetaan yhdessä hyvä kiertämään.

Eräs nuorille ja nuorille aikuisille markkinoiva matkatoimisto sanoi mainoksessaan erittäin osuvasti, ”Go before it’s too late”.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje