Elintila

KonMari järjestelmä elämän järjestämiseen

20.8.2015
KonMari järjestelmä

Jokainen meistä tuskastuu jossain vaiheessa kotona tai työpaikalla olevaan kaaokseen. Siivoaminen ei kiinnosta aina tai joskus vain ei ole aikaa siivoamiselle. Arjen monet haasteet kuten harrastukset, työt, perhe ja muut vievät aikaa ja usein itse paikkojen järjesteleminen tai siivoaminen tehdään vasta kun on pakko tai kun vieraita on tulossa kylään. Tällainen on omiaan lisäämään stressiä ja ahdistusta joka taas lisää negatiivista asennetta koko touhua kohtaan. Monesti laatikoihin tai kaappeihin jää tavaroita joita tulee hankittua hetken mielijohteesta tai sitten vaan pientä tarvetta varten. Hitaasti koti täyttyy tavaroista joita ei enää tarvitse ja useasti niiden olemassaoloa ei edes muista. Muuttaessa sitten ihmetellään niitä löytöjä jotka on unohdettu. Toki on monia ihmisiä jotka siivoavat todella usein ja pitää paikat ja tavarat järjestyksessä koko ajan. Moni ihminen myös kuvittelee että kun laittaa paikkoja kuntoon vähän kerralla niin ei tule isoa urakkaa sitten kokonaisuutena, tulokset eivät ole kuitenkaan pysyviä. Kuitenkin elämän, kodin ja asioiden järjestämiseen kaivataan usein selkää järjestelmää joka tuottaa pysyviä tuloksia ja miellyttää silmää. Tässä kohtaa tulee mukaan KonMari järjestelmä (Englanniksi KonMari method).

KonMari järjestelmä on japanilaisen Marie Kondon käsialaa ja hän on tunnettu kirjailija ja ”järjestelykonsultti”. Hän aloitti järjestelyn ja siivoamisen ”opiskelun” kun hän oli vasta 15-vuotias (tällä hetkellä hän on 30-vuotias). Nykyään hänellä on Tokiossa menestyvä järjestelykonsultointiyritys joka auttaa ihmisiä muuttamaan käsityksiä, miten tavaroita ja kotia pitäisi hoitaa. Toki kaikki siten että kodeista tulee rauhallisia ja inspiroivia tiloja. Hänen tapansa toimia on vaatinut erittäin paljon yritystä ja erehdystä mutta kaikesta siitä oppineena hän kehittänyt uskomattoman tehokkaan tavan järjestää kaikki kuntoon nimeltään ”KonMari järjestelmä” tai ”KonMari method”.

Siivoa tai järjestele kaikki kerralla. Vähän siivoaminen kerrallaan ei koskaan toimi, kaaos tulee takaisin nopeasti. Toki kaiken kerralla siivoaminen voi kestää jopa 6kk mutta vaikutus on pysyvä. Tässä muutama perusvinkki alkuun:

  1. Visualisoi tavoite. Ennen kuin hävität tavaroita niin mieti se ihannetilanne tai –koti jonka haluat. Älä tee liian abstrakteja päätöksiä vaan pyri miettimään selkeitä kokonaisuuksia.
  2. Selvennä itsellesi miksi haluat juuri sen tavoitteen mukaisesti. Jos haluat tehostaa ruoanlaittoa keittiössä ja siellä tavarat on aina sekaisin, painota itsellesi tätä jotta motivaatio on selvä.
  3. Sen sijaan että heität kaikkea pois, mieti myös mitä kaikkea haluat säilyttää ja mistä tavaroista välität. Tavaroita ei pidä hävittää vaan hävittämisen ilosta vaan pitää myös osata säilyttää ne tavarat joista on oikeasti hyötyä ja joista pidät. Ota tavara käteen ja kysy itseltäsi ”tuottaako tämä iloa?” Jos vastasit kyllä, pidä tavara. Jos taas ei, hävitä se.
  4. Siivoa ja organisoi tavaroiden tyypin mukaan, ei sijainnin. Jos vaikka järjestelet vaatteita pois, käy kaikki asunnossa olevat vaatteet kerralla, ei huone kerralla. Ja käy vaatteetkin tyypin mukaan kerralla, ensin housut, sitten paidat jne.
  5. Marie Kondon mukaan seuraava järjestys on tärkeä järjestelyssä: Vaatteet, kirjat, paperit ja sitten ”komono” eli sekalaiset.
  6. Poista kerralla. Älä varastoi mitään ennen kuin kaikki olet varma mitä kaikkea hävität.
  7. Jokaiselle tavaralle pitää olla oma paikka ja merkitys. Järjestä tai hävitä tavarat sen mukaisesti.

KonMari järjestelmä opastaa myös miten voit järjestellä tavaroita kaappeihin, laatikoihin tai vaikka käsilaukkuun tai auton hanskaslokeroon. Kun opit KonMari järjestelmän niin vain taivas on rajana. KonMari järjestelmä ei ole pelkästään vaan tavaroihin liittyvä prosessi vaan myös osaltaan henkinen muutos. Kun ihminen saa tiettyä selkeyttä ja järjestystä elämään samalla kun mielessä on tavoite siitä unelmakodista niin ihmisen henkinen puoli tasapainoittuu myös. KonMari järjestelmä on myös pään sisäinen järjestelymenetelmä.

Meidän onneksi Marie Kondo on kirjoittanut KonMari järjestelmästa useita kirjoja joita on myös suomeksi saatavilla. Menetelmän tehokkuudesta ja suosiosta kertoo hurjat myyntiluvut, miljoonia myytyjä kirjoja maailmanlaajuisesti ja varmasti onnellisempia ja tyytyväisempiä ihmisiä ja kauniimpia koteja. Tämän artikkelin avulla sait ajatuksesta kiinni, alta löydät KonMari järjestelmän kirjoja joilla pääset itse eteenpäin.

Marie Kondo - The life-changing magic of tidying up

Marie Kondo – The life-changing magic of tidying up

Marie Kondo - Konmari

Marie Kondo – Konmari

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje