Elintila

Pelkoa sängyn alta ja maailmalta

25.9.2015

”Kärjistetään ja ymmärretään tahallaan väärin, leimataan toisia perusteettomasti.” Sanoo Timo Soini kommentoidessaan sekä turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa väkivaltaista uhkailua että suomalaista nettikeskustelua yleensä (YLEn uutiset 23.9.2015). No, minä olen muutoin suurin piirtein samaa mieltä, mutta tarkastelisin tarkemmin tuota kohtaa ”ymmärretään tahallaan väärin”.

Jotta jotain voisi ymmärtää tahallaan väärin, se edellyttäisi, että ihminen tietää mielessään miten asia pitäisi oikeasti tulkita, mutta sitten vaan tahallaan haluaa kärjistää ja ymmärtää väärin ja leimata toisia omien väärinymmärrystensä pohjalta. Mutta sen verran mitä itse olen keskustellut esim. muukalaisvihamielisten tai ilmastonmuutosta huijauksena pitävien ihmisten kanssa, en näe mitään tahallista väärinymmärtämistä. Pikemminkin vaikuttaa olevan kyse siitä, että ihmiset eivät vain ymmärrä oikeasti, tulkitsevat aidosti väärin, ja sitten kuvittelevat, että ne omat väärintulkinnat ovat se todellisuus (ja valtamedia on salaliitossa ja viherpiipertäjät huijaa ihmisiä valehtelemalla ilmastonmuutoksesta).

Ajatellaanpa nyt, että meillä on henkilö X, joka pelkää pimeää. Yöllä häntä pelottaa, että sängyn alta tulee hirviö, joka uhkaa syödä hänet. Ja toden totta – sängyn alta kuuluukin risahduksia ja rasahduksia. ”Ei helkkari, parasta ruveta nukkumaan pesäpallomaila kourassa!” Henkilö puhuu ajatuksistaan netissä ja löytää heti samanmielisiä ja kokonaisia verkkojulkaisuja, joissa levitellään tarinoita hirviön syömistä ihmisistä ja kuvaillaan pimeyden petoja. Samanmielisten ryhmässä tähän on helppo uskoa, koska pelko on tosi ja ihmismieli haluaa rakentaa pelolle jonkun syyn. Se on sängyn alla asuva hirviö, joka uhkaa syödä minut. Silloin on helppo ajatella, että hirviö on totta.  ”Kun kaikki muutkin mun kaverit on samaa mieltä ja olihan tästä se juttukin hp-lehdessä!” Sängyn alla rapisee lisää ja henkilö sohii sinne pesäpallomailalla – ihan vaan itsepuolustukseksi.

Onko nyt kyse siitä, että henkilö X nimenomaan tahallaan tulkitsee väärin ja leimaa sängyn alla hipsivän hiiren pimeyden hirviöksi? Ei, minusta tämä on tahatonta. Pimeän pelko on ihmiselle täysin luonnollinen primitiivireaktio, joka joskus aikoinaan on edistänyt henkiinjäämistä. Kaikki tällaiset primitiivireaktiot eivät ole evoluution myötä vielä hävinneet, vaan ohjaavat ihmisen kokemuksia ja tulkintoja myös modernissa maailmassa.

Muukalaiskammo, epäluulo, vihamieli, oman reviirin puolustaminen – nämä ovat joskus luolamiesaikoina auttaneet lajin säilymistä. Kun 2010-luvulla näiden pohjalta heitellään polttopulloja ja ilotulitteita ja postataan nettiin täysin tuulesta temmattuja juoruja, joilla leimataan tiettyjä ihmisryhmiä, niin ei tässäkään kyse ole tietoistesti toimivien järkevien ihmisten tahallisesta väärinymmärryksestä. Tässä on vain kyse siitä, miten ihmiselle luonnollisia alkukantaisia tunnereaktioita käsitellään. Pelkojen käsitteleminen vaatii emotionaalisia ja kognitiivisia taitoja. Ja jos nämä taidot eivät ole kovin kehittyneitä, on helpointa vain toimia luolamiehen luontaisten vaistojen mukaan, eli uskoa pelkonsa todeksi, lietsoa pelkoa yhdessä toisten pelkäävien kanssa, ja torjua pelkoa herättäviä asioita väkivaltaisella uhkailulla.

Nämä ovat asioita, joihin perinteinen kasvatus ja koululaitoksemme ei aikanaan ole oikein osannut puuttua. Turha olettaa, että kaikki lapset oppisivat lukemaan jos sitä ei heille aikuisten toimesta opeteta. Tästä tosin järjestelmä on huolehtinut. Mutta kokolailla vähemmälle huomiolle on menneinä vuosikymmeninä jäänyt se, että opetettaisiin niitä emotionaalisia ja kognitiivisia taitoja, joita tarvitaan omien primitiivireaktioiden käsittelemisessä. Ja näköjään aika heikolle on jäänyt myös faktojen tarkistus – liian monelle ihmiselle on vaan helpompaa uskoa huhuihin kuin käyttää aivoenergiaa omien uskomusten tarkistamiseen. Tämäkin olisi siis kognitiivis-emotionaalinen taito – taito, jota pitää harjoitella, että sen oppisi.

Jos lapsukainen kaatuilee polkupyörällä, se ei varmasti johdu siitä, että hän tahallaan kaatuilisi, jotta saisi tilannetta kärjistettyä ja kehitettyä draamaa. Hän kaatuu kun ei vaan vielä osaa ajaa pyörällä. Ja ajamisen oppiminen vaatii sekä harjoittelua että suotuisat olosuhteet. Tieteellisissä tutkimuksissa on huomattu, että nisäkäs ei kykene oppimaan silloin kun se on pelkotilassa. Jos kokee itsensä uhatuksi, on viisainta vain reagoida opittujen mallien pohjalta nopeasti ja tehokkaasti. Vasta kun tilanne rauhoittuu, voi tarkastella asioita ja ehkä oppia kokemastaan.

Siksi esim. muukalaisvihamielisyyden kanssa on nyt vähän vaikeaa. Minusta näyttää siltä, että kiviä ja ilotulitteita heittelevä tai netissä vihakommentteja lietsovat ihmsiset aidosti kokevat itsensä uhatuksi, ovat ”taistele-tai-tuhoudu”-mielentilassa, jolloin oppiminen ja ylipäänsä järjellinen ajattelu on lähellä nollaa, ellei jopa pakkasella.

Omassa pienessä päässäni olen aina ollut sitä mieltä, että näihin juttuihin (eli kansakunnan emotionaalisiin ja kognitiivisiin taitoihin) olisi kannattanut kiinnittää enemmän osaavaa huomiota silloin kun kaikki oli enimmäkseen rauhallista, eli muutama vuosikymmen sitten. Nyt, kun monenlaiset maailmankriisit puskevat kotiovelle, taitaa olla jo vähän myöhäistä. Primitiivireaktiot vie niitä, jotka eivät muuta osaa.

Toki – kaikki muukalaiskammon motivoimat väkivaltaiset teot pitää tuomita, ehdottomasti. Mutta olen sen suhteen kyyninen, etten usko, että tämä tuomitseminen mitenkään korjaisi itse ongelmaa. Jos yksittäinen ihminen syyllistyy rasistiseen rikokseen, hänelle voidaan oikeusteitse läiskäistä sakkoa tai vankilaa – mutta se ei ehkä poista rasistista mielenmaailmaa hänen sisimmästään. Jos me somessa kaikki huudamme yhteen ääneen ”tuomitsemme rasismin!”, saattaa tämä vaikuttaa myönteisesti joihinkin ihmisiin, jotka vielä kykenevät tilannetta ajattelemaan eivätkä ole liian syvällä paniikkireaktioissa. Mutta on myös sekalainen joukko ihmisiä, joihin julkinen tuomio tai rikosoikeudelliset sanktiot eivät tehoa – siksi, koska ne eivät mitenkään auta ihmistä oppimaan niitä kognitiivisia ja emotionaalisia taitoja jotka oikeastaan olisi pitänyt oppia jo ennen täysi-ikäistymistä.

Myönnän, olen pessimisti. Minusta näyttää siltä, että vahinko on jo tapahtunut, nyt ei enää auta oikeastaan muuta kuin koettaa hillitä rikollista käytöstä ja toivoa, että tilanne joskus rauhoittuu niin, että aidosti pystyttäisiin myös kulttuurievoluution tasolla vaikuttamaan niihin syihin, joista primitiivinen vihamielisyys ja kohtuuton väkivaltaisuus kumpuaa.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje