Elintila

Sosiaalinen media hyödyksi

26.12.2014

Oletko kuullut teoriasta, jonka mukaan kaikki maailman ihmiset tuntevat toisensa kuuden ihmisen ketjun kautta (six degrees of separation)? Teoria ei ole ihan uusi juttu vaan se on ollut olemassa jo sadan vuoden ajan ja sen paikkansapitävyyttä on kyseenalaistettu ja selvitetty lukuisia kertoja. Teoria on mielenkiintoisen kutkuttava ja minulla oli mahdollisuus päästä testaamaan sitä kun väärään osoitteeseen toimitetun paketin oikea vastaanottaja piti löytää.

Saavuimme jouluaatonaattona joulunviettopaikkaamme, jonne posti oli tuonut paketin, mutta kukaan ei oikein tiennyt kenelle se oli. Paketti oli kääritty lahjapaperiin, joka oli pahoin revennyt postin käsittelyssä. Katuosoite ei täsmännyt. Emme olleet pakettiin kirjoitetulla kadulla eikä sellaista katua ollut koko kaupungissa, mutta olihan kadunnimen alkuosa sinne päin. Vastaanottajan nimi puuttui osoitetiedon yläpuolelta. Pakettiin oli vain liimattu lappu, johon oli lyijykynällä kirjoitettu ”Hyvää joulua Niklakselle toivoo Olli-kummi”. Paketin lähetyspaikan postinumero ja kunta näkyivät kuitenkin postimaksutarrassa.

Päätin selvittää missä on Niklas, jotta voisimme toimittaa paketin oikealle vastaanottajalle, joten kirjoitin Facebookiin: ”Posti toi Niklaksen paketin väärään osoitteeseen Lappeenrantaan. Lähettäjänä Olli-kummi, osoitetieto väärin, lähetetty Espoosta. Löytyisikö paketin oikea vastaanottaja Facebookin avulla?” Laitoin lisäksi kuvan paketista.

Olin kuullut mitä uskomattomampia tarinoita sosiaalisen median voimasta, joten olin luottavaisin mielin. Toivoin löytäväni Niklaksen jollain aikavälillä. Sain paljon yhteydenottoja, joissa tsempattiin yritystä löytää Niklas. Joku lähetti kaikkien lähetyspaikan postinumerossa asuvien Ollien puhelinnumerot. Sain lukuisia kaveripyyntöjä, joilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä lähettäjän eikä vastaanottajan kanssa. Sosiaalisen median voima oli kuitenkin uskomaton. Neljän tunnin kuluttua päivitykseni oli jaettu lähes 3000 kertaa ja sain jo ratkaisevan yhteydenoton henkilöltä, joka kertoi tuntevansa lähettäjän ja tiesi kelle paketti oli menossa! Oikea osoitetietokin selvisi jouluaattona kun tavoitin sekä paketin lähettäneen Olli-kummin että Niklaksen isän. Tapaninpäivänä toimitimme Niklaksen joulupaketin perille aivan toiselle paikkakunnalle kuin paketti oli alunperin lähetetty. Jälkeenpäin minua kiiteltiin siitä, että laitoin asian Facebookiin, jotta paketin vastaanottaja löytyi. Ihmiset halusivat oikeasti, että paketti päätyy sinne minne se oli tarkoitettukin.

Jaksan edelleen hämmästellä kuinka tehokas sosiaalinen media voi olla. Ilman sukunimeä väärään osoitteeseen lähetetty paketti voi kuin voikin löytää oikealle vastaanottajalle! Tähän tarvittiin vain sosiaalinen media, joulumieltä ja halu auttaa. Se, olemmeko kuuden ihmisen ketjun päässä toisistamme jäi kuitenkin selvittämättä. Se on kuitenkin selvää, että sosiaalinen media voidaan valjastaa myös hyvään tarkoitukseen. Tässä tapauksessa ihmiset tekivät oikeasti jotain asian eteen, koska tiedämmehän, ettei esimerkiksi pelkillä tykkäyksillä paranneta yhtäkään syöpälasta tai ruokita koditonta koiraa.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje