Elintila

Täydellisyydestä luopuminen

19.10.2017
Narsismi ja suorittaminen

Vaadimme paljon itseltämme ja yhteiskunta vaatii meiltä. Elämästä on muodostunut suorittamista jopa pienimpienkin asioiden kohdalla. Työssä pitää pärjätä ja edetä, jotta taloudellinen tulevaisuus on turvattu. Vapaa-ajalla pitää harrastaa usein lajeja, joissa voi itseään äärirajoille ja olla koko ajan parempi joko itseään tai muita. Lapsilta vaaditaan paljon kotona, koulussa ja tulevaisuuden odotukset painavat koululaisen hartioita. Suorittaminen on nykyään normaalia. Suorittamisesta tulee helposti minuutta määrittävä tekijä ja kaikille se ei sovi. Tietyt ihmiset saavat virtaa ja motivaatiota jatkuvasta etenemisestä, kuten esimerkiksi huippu-urheilijat ja tai yksin elävät uraohjukset. Molempia voisi kuvata sanalla ”suorittaja”. Mutta näiltä samoilta ihmisiltä puuttuu usein empaattisuus ja kyky ymmärtää asioita itsensä ulkopuolelta.

Edellä mainittuja piirteitä on myös pienemmissä määrissä ei-suorittajilla, joilla on narsistisia piirteitä. Narsisti koetaan itsekkääksi ja epäempaattiseksi jopa läheisimpiään kohtaan. Aina narsistin kohteena ei ole läheiset ihmiset. Narsistia käsitellään usein ulkoisesti läheisille haitallisena, mutta narsisti syö itseään myös sisältä. Yksi narsistin luonteenpiirteistä on kyvyttömyys myöntää olevansa väärässä tai tekevänsä väärin. Joskus narsisti ei uskalla kokeilla uusia harrastuksia, kun hän pelkää epäonnistumista tai riskejä ei siksi haluta ottaa. Narsistille epäonnistuminen on sama kuin näyttäisi muille olevansa väärässä, jota narsisti ei tietenkään halua. Toinen asia joka yhdistää niin suorittajaa kuin narsistia on kyvyttömyys hallita arkea. Narsisti luulee hallitsevansa kaikkea ja olevansa kaiken yläpuolella, mutta tosiasiassa narsisti ei tee mitään mikä voisi horjuttaa hänen asemaansa. Niitä asioita ei haluta tehdä, jotka eivät johda tyydyttävään tai täydelliseen lopputulokseen. Näitä asioita vältellään kuitenkin eri lähtökohdista. Suorittaja ottaa liikaa vastuuta ja vain itsestään, kun taas narsisti ei halua ottaa vastuuta epäonnistumisistaan, vaan syyttää muita ja siten rajoittaa itseään. Kaikkia ihmisiä ei voi auttaa ja kaikki eivät myönnä tai näe edes ongelmia itsessään. Jotkut ihmiset ovat niin syvällä suorittamisessa tai narsismissa, että heidän on parempi antaa olla rauhassa, jotta läheisille ei aiheutuisi haittaa.

Ihmisten olisi hyvä pysähtyä hetkeksi ja hyväksyä sellaiset hetket, jolloin kaikki ei mene kuten toivoisi. Epätäydellisiä hetkiä on kuitenkin elämässä paljon. Nämä ovat niitä kuuluisia vastoinkäymisiä ja vastamäkiä. On ihan ”ok” tehdä virheitä joskus. On ihan ”ok” jos kumppani onkin oikeassa ja itse väärässä. Myöskin ihmisten pitäisi antaa epäonnistua tai olla väärässä. On sallittua ottaa omaa aikaa ilman suorituspaineita. Kun antaa tilaa itselleen, antaa sitä myös läheisilleen. Ihminen joka myöntää heikkoutensa, on helpommin lähestyttävä ja pidettävä. Silti läheisille ihmisille pyrkiä antamaan kaikkensa, työhön pitää antaa paras mahdollinen panos ja muutenkin pyrkiä toimimaan oikein ilman ylisuorittamista tai syyllistämistä. Pysähdy, kuuntele ja kommunikoi. Elämä ei ole kilpajuoksua, jossa ei saa tehdä virheitä. Elämä pitää olla tasapainossa ja siihen kuuluu epätäydellisyyksiä ja epätäydellistä ihmisiä. Kukaan meistä ei ole täydellinen.

Narsismi.info – Mistä narsistin tunnistaa?
Yle – Suorittaja ei ole ikinä tyytyväinen mihinkään

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje