Elintila

Vaatteiden kierrättäminen on ekoteko

10.1.2015
vaatteiden kierrättäminen

Uusi vuosi on jo pitkällä ja monet meistä painivat uuden vuoden lupaustensa kanssa. Joku laihduttaa, toinen viettää tipatonta ja kolmas on luvannut jotain muuta. Kuntosalit pullistelevat innokkaista ja vähemmän innokkaista kuntoilijoista. Olipa elämänmuutoslupaus mitä tahansa, on paras kuulemani motto sen saavuttamiseksi: ”En lupaa vaan päätän (tehdä)!” Minulla pullistelee vaatekaappi, jonka olen päättänyt järjestää uudelleen.

Unelmissani minulla on suuri ja valoisa vaatehuone, jossa näkee yhdellä silmäyksellä kaikki vaatteet ja asusteet. Vaatteiden valinta olisi helppoa ja erilaisten vaateyhdistelmien luominen olisi hauskaa. Todellisuudessa valitsen aamuhämärässä lähes sokkona pienestä komerosta ne vaatteet, mitkä käsiini ensimmäisinä osuvat. Päällimmäisenä näin talvisaikaan on eniten käytetyt farkut, trikoopaidat ja villapaidat. Kivat vaatteet hautautuvat kaapissa useimmin käytössä olevien alle ja mekot ja hameet jäävät käyttämättä. Erityistilaisuuksiin säästetyt vaatteet jäävät pieniksi, venyvät henkarissa tai pahoin rypistyvät kaapin perukoilla. Unohtuvat. Vaikka vaatekaappini on täynnä vaatteita, tuntuu usein siltä, ettei ole mitään päällepantavaa. Tuttu tunne?

Hyvän mielen vaatekaappiTilasin vaatekaappiraivaukseni tueksi Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan, joka lupaa auttaa luomaan kaapin, josta mieluisat vaatteet löytyvät helposti. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 2013, mutta sitä saa edelleen lähikirjastostani vain varauksella. Kirja antaa vinkkejä, joilla voi ratkaista omat vaatepulmat sekä vaikuttaa globaalin vaateteollisuuden epäkohtiin. Vaateteollisuuden epäeettisyyteen sekä ympäristöongelmiin otetaan kantaa myös Facebookissa jo syksyllä alkaneessa Vuosi ilman uusia vaatteita -haasteessa. Vanhojen vaatteiden kierrättäminen ja uudistaminen voi olla ratkaisu moneen omaan sekä maailmanlaajuiseen ongelmaan.

Tiesithän, että vuoden 2016 alusta tekstiilijätettä ei saa enää viedä kaatopaikalle vaan kaikki tekstiili on kierrätettävä. Mitä tehdä siis halvoille yhden kauden trendivaatteille? Mitä tapahtuu kertakäyttövaatteille, jotka eivät välttämättä edes kestä ensimmäistäkään pesua? Ostamatta jättäminen voi olla vaihtoehto. Tiesithän, kuinka vaateteollisuus riistää työntekijöitään? Kuinka halvan työvoiman maissa vaateteollisuuden työntekijät eivät saa elämiseen riittävää palkkaa? Palkka ei ole riittävä, vaikka heille nyt maksettava summa tuplattaisiin. Silti monet työntekijät altistuvat mm. vaarallisille kemikaaleille työssään ja tekevät epäinhimillisen pitkiä työpäiviä. Tiesithän, että kallis merkki ei välttämättä ole tae laadusta tai eettisyydestä? Suomalainen brändikään ei ole eettisempi vaihtoehto jos sen tuotteet valmistetaan kaukoidässä. Ostamatta jättämällä voi vaikuttaa.

Mitä sitten tehdä vaatteille, joita ei enää itse käytä? Vaatteiden kierrättäminen on hyvä vaihtoehto. Hyväkuntoiset vaatteet kannattaa myydä kirpputorilla, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai antaa kaverille. Vaatteissa olevat pikkuviat, kuten irronnut nappi tai revennyt sauma on useimmiten korjattavissa. Jos omat taidot ei riitä, kannattaa etenkin laadukkaiden vaatteiden korjauttamisessa tai uudistamisessa tukeutua ompelijan ammattitaitoon. Vaatteen lyhentäminen ja kaventaminen onnistuvat kuitenkin lähes jokaiselta ja näppärämpi opettelee muokkaamaan käytetyistä vaatteistaan uusia persoonallisia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä. Pinterest on täynnä hauskoja ideoita mm. farkkujen kierrättämiseen. Käytetyt vaatteet ovat usein myös arvokasta raaka-ainetta monelle käsityöläiselle. EU:lla on lisäksi omat suunnitelmansa kierrätyksen tehostamiseksi. Myös VTT:n kehittämän menetelmän avulla vanhasta tekstiilistä voidaan valmistaa uutta. Kierrätykseen kelpaamatonta tekstiilijätettä aletaan lisäksi keräämään polttolaitoksiin, mutta kuluttajan vastuulla on silti vaatteiden kierrättäminen mahdollisimman pitkälle.

Haastan sinutkin mukaan pohtimaan oman kuluttamisesi eettisyyttä. Kerro kuinka sinä kierrätät vaatteita!

Saatat tykätä myös näistä

1 Kommentti

  • Reply Vähemmän on enemmänTribe 3.4.2019 at 15:40

    […] silmin, alkaa myös prosessi kaiken edellä mainitun purkamiseksi. Sanna kirjoitti aiemmin mm. vaatteiden kierrättämisestä josta on helppo monen aloittaa ja jota hyvin monet tekevätkin jo. Ennenkin pärjättiin […]

  • Kirjoita kommentti

    Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

    Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

    Sulje