Elintila

Vähemmän on enemmän

28.6.2015
Mukavuusalue

Nykyinen kulutusyhteiskunta huutaa meille jokaisen median kautta “Osta! Kuluta!”. Kokonaan toisen aspektin asiaan tuo vertaispaine. Hyvin monet ihmiset hankkivat tavaroita, asuntoja ja autoja ympäristön paineesta. Monet olisivat hyvinkin tyytyväisiä vähempään, mutta samaan aikaan mietitään mitä muut ajattelevat omasta elämästä, aletaan jopa elää muiden elämää ja muille. Asunto pitää hankkia “tarpeeksi” iso ja otetaan sellainen laina, joka saadaan hätäiseen maksettua. Onko se oma auto nyt naapurin autoa parempi? Näkyykö vaatteissa ne brändit varmasti? Kun tuttavat tulee kylään, onko pöydässä ne tietyt astiat ja tarjotaan ne viimeisimmät trendiherkut. Sisustus hankitaan lehtien sivuilta ja halutaan elää sitä elämää, mitä muut kuvittavat. Nykyisin eri vaihtoehtoja on niin paljon että niiden keskellä eläminen on haastavaa. Kun ihminen alkaa katsomaan omaa elämäänsä ulkopuolisen silmin, alkaa myös prosessi kaiken edellä mainitun purkamiseksi. Sanna kirjoitti aiemmin mm. vaatteiden kierrättämisestä josta on helppo monen aloittaa ja jota hyvin monet tekevätkin jo. Ennenkin pärjättiin vähemmällä, miksei nyt? Yhteisöllisyys on kadonnut myös perheissä kun jokainen tarvitsee omaa tilaa. Ennen kymmenhenkinen perhe vaarista vauvaan asutti kolmen huoneen asuntoa. Tavaramäärä on vain yksi ongelma. Nyky-yhteiskunnassa pyritään yhä nopeampaan rytmiin ja esim. ruuanlaittoon on helppoa ostaa jokaiseen hommaan omat välineensä, vaikka ihan oikeasti keittiössäkään ei kovin montaa vempainta tarvitsisi. Miksi ostaa satunnaista smoothien tekemistä varten kallis blenderi työtasolle, kun sauvasekoittimen pesu ja säilytys on helpompaa? Miksi hankkia iso leipäkone kun pataleipä on helpompaa tehdä? Oikeasti tarvittaisiin vain aikaa ja viitseliäisyyttä. Ja hyvä veitsi.

Kirjoittajamme Riikka, joka on ammattijärjestäjä kuvaakin asiaa näin:

Ihmiset usein ottavat uutta asuntolainaa ja vaihtavat suurempaan asuntoon sillä verukkeella, että tarvitsevat ’lisää tilaa’. Perheenjäsenten lukumäärä saattaa kuitenkin olla sama, eli perhekoko ei ole kasvanut. Syy siihen miksi ’lisää tilaa’ tarvitaan on se, että entinen asunto on tavaraa täynnä eikä tarpeettomasta ole luovuttu. Otetaan siis lisää velkaa, jotta voidaan paremmin varastoida sitä tavaraa jota ei tarvita mihinkään. Edullisemmaksi tulisi raivata oma kotinsa tai vuokrata pienvarastotilaa. Jos ihmisillä olisi kodeissaan vain ja ainoastaan se, jotta oikeasti käyttää ja tarvitsee ja tavaroilla olisi hyvin suunnitellut säilytyspaikat, pärjättäisiin paljon pienemmissä asunnoissa. Asia erikseen on ne, joilla on isot ja minimalistiset asunnot, joissa avaruus ja väljyys on suuressa merkityksessä. Mutta suurin osa ihmisistä täyttää tyhjän tilan jonkinlaisella tavaralla.  Mutta niin se vaan on, että mitä enemmän on neliöitä ja tavaraa, niin sitä enemmän on oltava aikaa pitää niistä neliöistä ja tavaroista huolta.

Vähemmän on enemmän.

Klikkaa suuremmaksi

Pikkutalot on hyvä esimerkki positiivisesta muutoksesta. Pikkutalot ovat kasvattaneet suosiotaan samaan tahtiin kun downshiftaaminen ja hidastaminen arjessa on yleistynyt. Samaan hengenvetoon kun töitä tehdään vähemmän ja yksinkertaistetaan elämää, tulee vastaan se tilanne että asuintilastakin halutaan vähentää. Tästä kaikesta luonnollinen seuraus on että asuintilasta halutaan sellainen joka tukee uutta yksinkertaisempaa elämää. Pikkutalot ovat erittäin suosittuja yhdysvalloissa mutta tosiasiassa ihmiset ovat asuneet vaatimattomissa oloissa kautta aikojen. Pitää myös muistaa että hökkeleissä asuu tälläkin hetkellä ihmisiä joilla ei ole juurikaan omaisuutta ja neliöitäkin vain muutama jos sitäkään. Uudesta asiasta tässä siis ei ole kyse ja monille yksinkertainen elämä on pakon sanelema tilanne ja kaikkea muuta kuin vapaaehtoinen valinta. Yhdysvalloissa rakennuslainsäädäntö on erittäin kirjava ja paikoin mahdollistaa erikoisiakin ratkaisuja. Jenkkien hektinen elämäntyyli joka menee ura edellä kuluttaa monia henkisesti ja siksi pikkutalot ovatkin tulleet monille tavaksi asua kun on haluttu minimoida kaikki ylimääräinen pois. Washington Post lehden artikkeli aiheesta ja varsinkin otsikko kiteyttää asiaa hyvin: Tiny house, big benefits: Freedom from a mortgage and worries — and stuff”. Samaan aikaan televisioyhtiöt ovat haistaneet tämän aihepiirin ja telkkarista tuleekin monenlaisia sarjoja aiheen ympäriltä kuten Tiny House Nation, Tiny House Hunters jne. Kun taas tietoisesti aloitetaan vähentämään oman elämän jalanjälkiä niin pieni koti tukee tätä prosessia mainiosti. Luonnollisesti muuttaminen pieneen tönöön jonnekin metsään tai sellaisen rakentaminen ei ole kaikkien ulottuvilla mutta tärkeämpää on ymmärtää se oman ekologisen jalanjäljen pienentäminen, elämän yksinkertaistaminen ja järkeistäminen. Suosittelenkin ihmisiä etsimään Googlesta, Pinterestistä tai Instagrammista ”tiny home” tai ”tiny houses” hakusanoilla kuvia. Vaikka itse et olisi nyt suunnittelemassa muuttoa pikkutaloon, silti monet sisustusratkaisut ja tarinat antavat ideoita arkeen juurikin järkeistämällä tavaroiden määrää ja käyttötarkoitusta. Vähemmän on enemmän.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje