Keho ja Mieli

Ajattelutavan muuttaminen on avain hyvinvointiin

7.7.2015

Moni meistä taistelee kodin järjestyksen kanssa. Säilytämme tavaroita tunnesyistä tai kuvittelemme ehkä joskus tarvitsevamme niitä. Tavarasta luopuminen on vaikeaa ja siksi meillä on kaapit ja komerot täynnä kaikenlaista. Tämän ongelman ympärille on syntynyt myös uusia ammatteja. Ammattijärjestäjät auttavat ihmisiä luopumaan tavaroista, joille ei ole käyttöä ja näin saavuttamaan lisää tilaa kotiinsa. Mutta kuinka toimimme mielemme kanssa? Kuinka usein ja vaivattomasti luovumme vanhoista ja kuluneista ajatuksista, jotka tukkivat pääkoppaamme? Harmillisesti emme voi ostaa lisää tilaa päähämme yhtä helposti kuin muuttaa uuteen tilavampaan asuntoon kaikkien säilömiemme aarteidemme kanssa. Moni mukanamme kantamamme ajatus tai muisto olisi joutanut pois jo aikoja sitten, mutta silti vaalimme niitä, suljemme ehkä vielä pienempään laatikkoon vielä peremmällä ja pimeämmälle sisäämme. Moni näistä vaalimistamme ajatuksista tai muistoista sairastuttaa meitä vaikkemme välttämättä tunnista tuota yhteyttä. Siellä ne ovat sisällämme ja vaikka juuri nyt ne ei muistuisi mieleen, ne ovat siellä silti. Tiukasti lukittuna. Aina mukanamme. Monelle ei edes tule mieleen, kuinka ajattelutavan muuttaminen voisi muuttaa koko elämää.

Olin viime keväänä Sami ja Eevi Minkkisen vetämällä NLP-verkkokurssilla. Ajattelutavan muuttaminen on NLP:n keskeinen teema, joten opettelin huomioimaan kuinka ajattelen ja muokkaamaan ja poistamaan ajatuksia. Fiuuuu. Sinne katosi monta huonoa muistoa yksi toisensa jälkeen. Huonoista muistoista luopuminen on auttanut minua muistamaan paremmin myös iloisia asioita, joita ei ensin tuntunut löytyvän ollenkaan. Harjoittelun jälkeen olen tyhjentänyt mieltäni jonninjoutavasta roskasta ja tehnyt tilaa hyville asioille ja myös sellaisille muistoille, jotka ihan oikeasti auttavat jaksamaan.

Oman ajattelutavan muuttaminen on välttämätöntä, mikäli haluaa päästä mielen pimeistä syövereistä takaisin valoon. Samojen huonojen ajatusten märehtiminen aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin edes ymmärrämme. Ja voi kuinka helposti ajatukset ajautuvatkaan samoihin uomiin! Kiertämään samaa kehää. Uudestaan ja uudestaan.

Aivomme toimivat kuten muukin kehomme pienimmän energiankulutuksen periaatteella. Niinpä aivojen tarjoavat ajatusmallit ovat yksinkertaisia ja helppoja, jotta meidän ei tarvitsisi ponnistella. Aivomme tarjoamat ajatusmallit on tuttuja ja turvallisia emmekä helposti poikkea totutusta ajattelutavasta ja päädymme kiertämään jälleen kehää.

Ihmisen kehityksen aikana luolamiehestä nykyihmiseen on ollut välttämätöntä huomioida vaaroja ja riskejä. Nykyihmisellä ei kuitenkaan ole enää pelättävää. Ihmisen rakentama verkosto on toimiva ja yhteiskunnan holhoava ote varmistaa elämäämme suojaverkon lailla eikä meidän tarvitsisi olla jatkuvasti varuillamme. Silti moni meistä huomioi jatkuvasti enemmän negatiivisia tapahtumia, virheitä ja poikkeamia, vaikka kaikenlaista positiivistakin tapahtuu ympärillämme jatkuvasti. Ja väkisinkin jotain positiivista sattuu meille jokaiselle joskus. Negaatioista ahdistumista voi ehkäistä opettelemalla huomioimaan positiivisia asioita – niin kliseiseltä kuin se kuullostaakin. Uusien ajattelumallien omaksuminen vaatii työtä ja toistoa. Joskus on jopa ajauduttava kriisiin päästäksemme eroon itsellemme haitallisesta ajattelutavasta. Itsetutkiskelu on avainasemassa uuden ja toimivan ajattelumallin etsimisessä, sillä hyvä itsetuntemus auttaa avaamaan mielen solmuja. Omia ajatuksiaan saa ja pitää kyseenalaistaa!

Saamme rakastaa omaa mieltämme, mutta ei kannata heittäytyä sen vietäväksi.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje