Keho ja Mieli

Kädentaitojen kehittäminen – avain mielenrauhaan

19.9.2014

Peruskoulun käsityön opetuksen tavoite on nykyään kehittää oppilaan käsityötaitoja niin, että itsetunto kasvaa ja oppilas voi kokea iloa ja tyytyväisyyttä tekemisestään. Kuvataiteen opetuksessa piirtämällä oppii näkemään ja näkemällä piirtämään. Käsin kirjoittaminen tukee kädentaitoja. Kädentaitojen kehittäminen edistää myös mm. matematiikan oppimista ja lisäksi se kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Kädentaitojen kehittäminen ei kuitenkaan ole vain koulussa tapahtuvaa pakollista opiskelua vaan meidän kaikkien olisi hyvä ottaa se osaksi elämäämme. Käsitöiden tekeminen kahdella kädellä (esim. neulominen) aktivoi molempia aivopuoliskoja ja parantaa niiden yhteistyötä. Käsillä tekeminen on hyvä keino rentoutumisessa ja stressin purkamisessa. Lisäksi se opettaa meitä myös hyväksymään itsemme. Keskeneräisyyden sietäminen on tärkeää oman älyllisen kehityksen kannalta ja epäonnistumiset kasvattavat henkistä pääomaa. Vaikket olisikaan ”käsityöihminen”, voi kädentaitojen kehittäminen olla edelleen tie henkisen tasapainon löytämiseen etenkin jos työsi on stressaavaa aivotyötä. Haasta itsesi omiin taitoihisi nähden sopivalla kädentaitoja harjoittavalla askareella ja huomaa kuinka mielesi virkistyy ja keskittymiskykysi kasvaa.

Mandala, kädentaitojen kehittäminen ja itsetutkiskelu

Mikä on mandala?

kädentaitojen kehittäminenMandalat ovat ympyrän muotoisia yksilöllisiä, maailmankaikkeutta symboloivia kuvioita. Niitä tehdään kaikissa kulttuureissa eivätkä ne välttämättä ole uskonnollisia, vaikka miellämme ne yleensä buddhalaisten, hindujen tai Amerikan intiaanien tekemiksi. Kristillisen kulttuurin mandaloita ovat värikkäät kirkkojen ruusuikkunat. Sanskritin kielen sana mandala tarkoittaa ympyrää, yhteyttä tai keskusta. Tiibetin buddhalaisten käyttävät värjätystä hiekasta tekemiä mandaloida meditaation apuna. Tuulen pois puhaltamat mandalat symboloivat heille pysymättömyyttä. Mandalan tekemistä voi käyttää itsetutkiskelun apuna eikä siihen välttämättä kuulu henkisyyttä.

Tee oma mandalasi

Mieti ensin mihin tarkoitukseen haluat tehdä mandalan. Tasapainottaaksesi mieltä, hiljentyäksesi, ymmärtääksesi itseäsi tai selvittääksesi jonkin tilanteen? Jos piirtäminen tuntuu liian haasteelliselta, voit aloittaa värittämällä. Valmiita värityskuvia voit tulostaa täältä tai alla olevista linkeistä

Mandalan piirtäminen voisi edetä vaikka näin:

  • Piirrä isohko neliö, joka kuvaa maailmaa ja tilannetta, jossa olet.
  • Tee neliön sisälle ympyrä ja siihen neljä kehää. Mistä sinun tulee päästä eroon voidaksesi jatkaa matkaa kohti keskustaa? Mihin tarvitset rohkeutta ja voimaa? Minkä vaiheiden läpi ajattelet joutuvasi kulkemaan?
  • Piirrä kehien sisäpuolelle neliö ja sen jokaiselle sivulle portti. Mikä tai kuka vartioi porttejasi ja estää pääsyn mandalan keskelle? Mitä on kohdattava tai opittava? Piirrä vartijat porteille.
  • Jaa neliö kärjistä lähtien neljään osaan. Väritä syntyneet alueet elementtivärien mukaan. Mieti, mitä kukin elementti merkitsee elämässäsi. Ovatko ne tasapainossa? Mitä epätasapaino kertoo?
  • Piirrä keskiöön päämäräsi kuva tai symboli.
  • Voit lisätä kuvioon sinulle tärkeitä elementtejä: mandalan aiheeseen liittyviä eläinten tai kasvien kuvia ja erilaisia symboleja. Jos tiedät ihmisiä, jotka auttavat sinua matkallasi, merkitse heidät jollakin tavalla kuvioon.
  • Voit tehdä myös erillisen kiitollisuusmandalan, joka esittää kaikkia niitä ihmisiä ja muita olentoja, jotka ovat olleet tukenasi ja apunasi eri tilanteissa. Portinvartijat voi silloin kuvata portinavaajiksi.

Kädentaitojen kehittäminenEnemmän kädentaitoja omaava voisi saada haastetta mandalan tekemiseen vaikkapa virkkaamalla mandalan eri värisistä langoista. Täältä löytyy kaunis mandala, johon on myös selkeät ohjeet valokuvineen (englanninkielinen ja virkkauksen perusteet olisi hyvä hallita).

Mandalan voi tehdä melkein mistä ja miten tahansa: piirtämällä ja värittämällä, paperista leikkaamalla, puuhun kaivertamalla, helmistä tai kivistä asettelemalla, virkkaamalla, neulomalla, hedelmistä, marjoista, siemenistä, jauhoista, kankaasta, lasinsiruista…

Vain mielikuvitus on rajana! Mistä materiaalista, kuinka ja mihin tarkoitukseen sinä tekisit oman mandalasi?

Ohessa kolme ehdotonta kirjahankintaa!

Nature Mandalas Thaneeya Mcardle

Nature Mandalas
Thaneeya Mcardle

Mystical Mandala Coloring Book Alberta Hutchinson

Mystical Mandala Coloring Book
Alberta Hutchinson

Coloring Animal Mandalas Wendy Piersall

Coloring Animal Mandalas
Wendy Piersall

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje