Keho ja Mieli

Kehomuisti ja lihashuolto

30.4.2015

Vuosien mittaan hierojan työssä olen kiinnittänyt huomiota tilanteisiin, joissa asiakkaan lihaskireydet saadaan kertaalleen hoidettua, mutta pian samat oireet palaavat, lihakset ovat jälleen jumissa. Usein tässä on kyse esimerkiksi toistuvista työasennoista; jos työergonomiassa ei mikään muutu, on varsin todennäköistä että samat työperäiset vaivat palaavat kuormituksen jatkuessa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaikuttava mekanismi – joskus on kyse myös kehomuistista.

Kehomuisti toimii monella tasolla, ja aihetta koskeva tieteellinen tutkimus on vasta alkuvaiheissaan. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, ettei kehomme ole pelkkä mekaaninen kudoskokoelma, jota voitaisiin hoitaa kuten koneen osia hoidetaan. Lihasten toimintaa säätelee paitsi hermostosta tuleva käskytys, myös hormonit ja muut kehon välittäjäaineet. Jos tietty lihasryhmä saadaan hieronnan, venyttelyn, joogan, salvojen tai saunomisen avulla rentoutumaan, mutta hermostosta tuleva käskytys ei muutu, niin pian tuo lihasryhmä on jälleen jumissa. Ja mieleen varastoituneisiin stressi- ja pelkoreaktioihin varsin usein liittyy myös hormonaalisia muutoksia sekä taistelu-tai-pako -reaktioon liittyvien lihasryhmien jännittyneisyyttä. Tämän lisäksi on varmasti muitakin kehossa vaikuttavia mekanismeja, joiden kautta tunteet ja muistot ovat yhteydessä kehollisiin jännityksiin. Käytännön toiminnan kannalta tietysti usein riittää, että ylipäänsä tunnistaa tuon yhteyden olemassaolon – sinänsä on sivuseikka miten tuo yhteys toimii neurofysiologisella tasolla.

Käytännön kokemuksen perusteella vaikuttaisi siltä, että varsin usein samankaltaiset tunnemuistot heijastuvat kehossa tunnistettavilla tavoilla. Esimerkiksi hylätyksi tai torjutuksi tulemisen tunne heijastuu usein lapaluiden sisäreunojen tietämillä tuntuvana epämääräisen jäytävänä kolotuksena. Itsensä ilmaisemiseen liittyvät pelot tuntuvat usein erilaisina kiristyksinä kurkusta käsiin ulottuvalla alueella. Uupumus kipeyttää alaselän ja tuntuu usein myös kiristyksenä takareisissä. Tämän kaltaiset yleistykset voivat olla hyödyllisiä työkaluja sekä hoitotilanteessa että omakohtaisessa kehonhuollossa. Luulisin kuitenkin, että oleellista on henkilökohtainen koettu yhteys kehollisten tuntemusten ja tunnemuistojen välillä.

Ajatellaan käytännön esimerkkinä vaikkapa tilannetta, jossa rintarangan ja lapaluiden alueen lihakset tuntuvat jumiintuneen kuin tiukaksi panssariksi. Silkan fysikaalisen lihashuollon näkökulmasta tilanne voi vaikuttaa siltä, että kroonistuneiden jännitysten purkaminen vaatii useiden hoitokertojen sarjan kaksi kertaa viikossa. Mutta, mikäli panssarimaisen jumituksen taustalla ei varsinaisesti ole mitään mekaanisen fysikaalista syytä vaan käsittelemistään odottava mitätöidyksi tulemisen tunne, niin tilanteen purkaminen edellyttää ennen kaikkea suoraa kokemuksellista yhteyttä tuohon tunnemuistoon – olipa kyse ammattilaisen antamasta hoidosta tai omasta venyttelystä tai joogasta, niin suurin vaikuttavuus saadaan silloin kun syntyy yhteys kehollisen tuntemuksen, muiston ja eheyttävän kokemuksen välillä – parhaimmillaan kokonainen lihaskireyksien panssari on purettavissaan muutamalla tai jopa yhdellä hoitokerralla, jos taustalla oleva tunnemuisto tulee riittävästi huomioiduksi. Kehoon varastoituneet pelot kaipaavat vahvistavaa turvallisuutta, torjutuksi tulemisen tunne kaipaa vahvistavaa ”sinä kelpaat, sinä olet hyvä” -tunnetta, ja näitä eheyttäviä tuntemuksia on mahdollista välittää nimenomaan kehonhuollon kautta.

Koska kaikki nämä prosessit ovat yksilöllisiä, on hyvä huomata ettei mitään liian tiukkoja yleistyksiä kannata tehdä. Joskus on niin, ettei tunnemuistoja tarvitse mitenkään sen erityisemmin käsitellä – riittää että tietty lihasryhmä saadaan rentoutumaan, ja lihasjännitykseen liittynyt emotionaalinen kipu paranee ikään kuin itsestään, sivutuotteena. Joskus on niin, että sanallisella tasolla tapahtuva tunneterapia on hyvä keino päästä käsiksi tunnemuistoihin, ja keholliset jännitykset poistuvat terapiaprosessin edetessä. Ja joskus tuntuu, etteivät sanat tavoita oleellista, ja pelkkä fysikaalinen lihashuolto tuntuu valuvan kuin vesi hanhen selästä – tällaisissa tilanteissa oleellista on päästä mahdollisimman aidosti käsiksi lihasjumituksen sisällä asuvaan tunnemuistoon.

Tunnemuistojen ja kehon välisen yhteyden huomioivia hoitomuotoja on nykyään yhä lisääntyvä määrä. Itselleni ensimmäisinä mieleen tulevat Rosen-terapia, ja hieman toisenlaisella lähestymistavalla Psykofyysinen fysioterapia. Samoin shindo ja monet muut venyttely- ja joogamuodot kiinnittävät erityistä huomiota kehollisten kiristysten taustalla vaikuttaviin muistoihin ja tunnelukkoihin. Kuten kaikissa muissakin omakohtaiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa, niin tässäkin oleellista on lienee se, että kukin löytää itselleen sopivat tavat hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja vanhojen vammojen parantamiseen.

Vaikka tunnemuistojen hoitamisessa joskus tapahtuu varsin nopeita ja suuria muutoksia, niin uskoisin että pohjimmiltaan prosessi on kuitenkin syklinen, spiraalin kaltainen. Varsin usein on niin, että jo kertaalleen käsitellyt asiat tulevat myöhemmin vastaan uudestaan, mutta hieman eri tavalla. Tämä on ikään kuin spiraali, jossa kierros kierrokselta päästään syvemmälle perusasioihin. Ja varsin usein on myös niin, että läpimurron kaltaista nopeaa paranemistapahtumaa kuitenkin edeltää hidas pohjatyö – vertauskuvana olen ajatellut keväällä katolta putoavaa lumimassaa; lumien putoaminen on nopea rysäys jossa suuri painolasti putoaa kerralla, mutta sitä edeltää hidas vaihe, jossa kevätauringon valo näkymättömissä lämmittää kattoa lumipatjan alla. Päällepäin voi näyttää ettei juuri mitään tapahdu, vaikka lumipatja hitaasti ohenee ja katto vähä vähältä lämpenee – kunnes olosuhteet ovat suotuisat ja koko lumitaakka putoaa kerralla alas. Samoin on lienee asioiden laita kipeiden tunnemuistojen hoidossa – joskus vaaditaan hidasta ja kiireetöntä pohjatyötä, joka sitten aika ajoin tuottaa suuria helpottavia muutoksia nopeasti.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje