Keho ja Mieli

Kuppaus hoitomuotona

30.9.2014
kuppaus

Entisinä aikoina, kun suuri osa kansasta sai elantonsa maataloudesta, oli monilla tapana käydä kupparilla sekä keväällä ennen toukotöitä että loppusyksystä kun vuoden sato oli saatu korjattua. Yleensä joka kylässä oli oma kupparinsa, ja lisäksi oli kiertäviä kuppareita. Vaikka elämäntapa on nykyään monella tapaa modernisoitunut, on kuppaus yhä elävä osa suomalaista kansanperinnettä. Nykyään kupparille hakeudutaan useimmiten hoidattamaan esimerkiksi päänsärkyä ja lihaskipuja, korkeaa verenpainetta, iho-ongelmia sekä ääreisverenkiertoon ja hormonitoimintaan liittyviä vaivoja.

Ihan joka kylästä ei enää kupparia löydy, mutta osaajia on ympäri Suomea. Kuppauksesta järjestetään kurssimuotoista koulutusta, ja taito siirtyy myös vanhemman polven kansaparantajilta nuoremmille. Yksi näistä vanhan perinteen nykyisistä jatkajista on Naantalin Livonsaaressa toimiva Kuppari-Hanna eli Hanna Aro-Heinilä. Hänen kiinnostuksena kansanparannustaitojen oppimiseen heräsi Venäjän Karjalassa tapahtuneen verenseisautuskokemuksen myötä. ”Vastustus selittämättömiä asioita kohtaan raukesi. Pääsin hyvin pian sattumankaupalla vanhemman kansanparantajan oppiin, sittemmin olen seurannut monen vanhan polven parantajan työskentelyä ja kehittänyt oman käsialani.” kertoo Hanna.

Kuppaus tapahtuu saunatiloissa. Ennen varsinaista kuppausta asiakas saa hiljentyä ja rauhoittua lempeissä löylyissä, jossa samalla iho pehmenee ja pintaverenkierto vilkastuu. Kuppausta edeltää usein myös hieronta tai muu valmistava käsittely, jossa samalla kuppari tunnustelee lihaskireyksiä ja kehon yleistilaa. Imukupein varustetut sarvet asetetaan valituille paikoille, jolloin alipaine imee veren aivan ihon pintakerroksiin. Jokaiseen sarvipaikkaan tehdään noin 8-12 pientä viiltoa jotka avaavat ihon pinnan niin että veri pääsee valumaan ulos. Kupattava verimäärä vaihtelee puolesta desistä puoleen litraan, asiakkaan tilanteesta ja sarvien määrästä riippuen. Kuppaushaavat umpeutuvat hoidon aikana ja lopuksi iho pestään puhtaaksi.

Kuppaushaavojen viiltämiseen voidaan käyttää esimerkiksi kirurgin veistä tai perinteistä sepän takomaa kuppauskirvestä. Vanhan perinteen mukaan kuppauskirves on karkaistu äidinmaidossa – tämän on uskottu vahvistavan terän hoivaavia ja parantavia ominaisuuksia. Tämäkään perinne ei ole kokonaan kadonnut.

Vanhastaan sanottiin että kuppauksessa otetaan pois ”pahaa verta”. Nykyaikaisen koululääketieteen näkökulmasta tämä pitää sikäli paikkansa, että kuppaushaavoista valuu laskimoverta, jonka mukana poistuu myös kudoksiin kertyneitä kuona-aineita. Sauna ja hieronta tehostavat hiussuonten verenkiertoa ja auttavat kuona-aineita poistumaan kudoksista – ilman kuppausta kuonat jäävät verenkiertoon josta ne poistuvat kehon oman toiminnan kautta, mutta kuppauksessa sakka lasketaan suoraan ulos ja elimistö reagoi kehittämällä tilalle nuorta verta. Kuppauksella onkin yleisesti kehoa puhdistava ja mieltä virkistävä vaikutus.

Sarvipaikkojen valitsemiseen on eri kuppareilla omat tapansa. Usein sarvipaikat valikoituvat intuitiivisesti kehoa tunnustelemalla. On myös viitteitä siitä että vanhan kansan kuppareiden käyttämät sarvipaikat ovat paljolti samoja kuin akupunktiopisteet, jolloin kuppaushaavoilla on suorien fysiologisten vaikutusten lisäksi myös samantapaista heijastusvaikutusta kuin akupunktioneuloilla.

Vanhan perinteen mukainen kuppaus on myös kokonaisvaltainen hoitotapahtuma, johon oleellisena osana kuuluu kiireettömyys ja syvä luottamus. Saunan lämmössä ja hoitohuoneen turvallisessa tunnelmassa asiakkaalla on mahdollisuus päästää irti monista arkisista ajatuskuvioista ja vain antautua hoitajan käsiin. Tämä syvä rentoutuminen tarjoaa oivan mahdollisuuden myös mielen keventämiseen, ja usein onkin niin ettei mielen ja kehon vaivoja voikaan selkeästi erotella.

Fysiologisena hoitotoimenpiteenä kuppaus mm. laskee verenpainetta, puhdistaa kehoa ja aktivoi elimistön omia paranemisjärjestelmiä. Näiden fysiologisten vaikutusten ohella moni kokee hoidon vanhan kansanparannusperinteen mukaisesti käsillä parantamiselle sukua olevana hoitomuotona. Kuppari-Hanna kuvaa tätä sanomalla: ”Kuppauksessa kiehtoo toimenpiteen vahva fyysisyys, vaikka sen vaikutus ulottuu syvälle sisimpäämme. Pelkkä sana voi parantaa, mutta mieli ei usko. Sen takia usein paranemisprosessin tueksi tarvitaan voimakkaita kehollisia reaktioita.

Vanha kansanparannusperinne elää nykypäivänä virallisen terveydenhuollon rinnalla, usein hyvässä yhteistyössä. Modernit hoitotilat ja kuppausvälineet on suunniteltu hyvin desinfioitaviksi. Kuppareiden koulutuksessa ja ammatillisessa toiminnassa painottuu hygieniaosaaminen. Kuppari on vaitiolovelvollinen ja eettiseen toimintaan sitoutunut hoitohenkilö. ”Yhteistyö on tulevaisuutta.” sanoo Kuppari-Hanna, joka omalta osaltaan aktiivisesti vaalii hyviä suhteita viralliseen terveydenhuoltoon.

Lopuksi Kuppari-Hannan oma neuvo niille, jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan kuppaushoitoa: ”Jos mietit kuppauksen soveltuvuutta itsellesi, kuuntele kehoa, vaistojasi. Se tietää, mikä sille soveltuu. Jos kuppaus toimenpiteenä jännittää tai tuntuu vaistonvaraisesti vastenmieliseltä, kannattaa tuota tunnetta kunnioittaa.

Linkit:

Suomen kupparit ja saunaterapeutit ry
Suomen kansanparantajaseura ry
Kuppari-Hanna

Saatat tykätä myös näistä

1 Kommentti

  • Reply Kuppaus – Folklore SuomiFinland 29.7.2016 at 11:06

    […] on Suomalaista kansanperinnettä, jota onneksi edelleen pidetään yllä ja vaalitaan. Jokaisen joka vain uskaltaa kannattaakin […]

  • Kirjoita kommentti

    Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

    Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

    Sulje