Keho ja Mieli

Liikunnan merkitys hyvinvoinnille

15.9.2015

Elämme itsensäkehittämisen aikaa. Aikaa, jolloin terveysihanteet ovat vallalla, media esittelee treenattuja vartaloita ja uusia liikuntaharrastuslajeja syntyy kuin sieniä sateella. Liikunnan merkitys on korostunut arjessa. On hienoa, että liikunnan harrastaminen on pinnalla ja harrastusmahdollisuuksia löytyy varmasti jokaiselle, mutta ei ole tarkoitus, että jokaisen olisi harrastettava jotain uutta trendikästä lajia. Perinteiset liikuntalajit ovat edelleen yhtä hyviä, joten ei ole pakko käydä kuntosalilla, joogassa tai sup-lautailemassa, jollei koe niitä omiksi lajeikseen. Eikä jokaisen tarvitse tähdätä maratoonariksi. Tärkeintä on liikkua.

Liikunnan merkitys

Ihminen on luotu liikkumaan, vaikka olemmekin kehittyneet kauas puissa roikkuvista serkuistamme. Liikunta on ihmiselle välttämätöntä ja se ylläpitää monia kehon toimintoja. Liikunnan merkitys kehon optimaalisen toiminnan takaamiseksi on kiistatonta. Keho tarvitsee liikuntaa mm. ylläpitääkseen sokeriaineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa. Ihmisen täytyy liikkua ja tulla hieman ravistelluksi, jotta esimerkiksi suolisto toimii hyvin. Myös yleisen jaksamisen ja mielialan ylläpitämiseksi keho tarvitsee liikuntaa. Joten vaikka elämäntapasi olisi liikunnallisesti passiivinen, tee edes nämä:

Kävele 10 000 askelta päivässä

Käveleminen on hyvä liikuntamuoto. Alle 3000 askelta päivässä merkitsee liikunnallisesti hyvin passiivista elämäntapaa. Jos ei liikuta itseään muuten kuin kävelemällä alle 3000 askelta, on hyvin todennäköistä, että hormonitoiminta, sokeriaineenvaihdunta ja mieliala alkavat laskea. Jo 5000 askeleen päivittäisellä kävelyllä alkaa hapenottokyky parantua. 10 000 askeleen päivittäisellä kävelyllä aineenvaihdunta paranee, kolestroliarvot alkavat laskea, leposyke ja verenpaine laskee ja kestävyyskunto alkaa kohota.

Liikunnan merkitys10 000 askeleen kävelyllä ei saavuteta huippukuntoa. Sen laihduttava vaikutus on melko vähäinen, vaikka syöty kalorimäärä pysyisi samana. Askeleen pituudesta riippuen 10 000 askelta tarkoittaa 5-9 kilometriä, mikä voi olla liian pitkä matka täysin liikunnallisesti passiiviselle henkilölle. Päivittäisen askelmäärän lisäämiseksi riittää noin 1000 askelta per päivä, kunnes 10 000 askelen päivittäinen tavoite täyttyy. Eli kuten kaikissa muissakin asioissa, heti ei tarvitse rehkiä täyttä määrää vaan lisätä liikuntaa pikku hiljaa. Liikunnan ujuttaminen arkiseen toimintaan on tietenkin helpoin tapa lisätä askeleita. Hissin sijasta voi alkaa käyttää portaita, jäädä bussista pysäkkiä aiemmin tai kävellä kiertotietä.

Ja jos vain mahdollista, kannattaa kävelyretket suunnata metsäpoluille, jolloin epätasaisessa maastossa kävellessä tasapaino paranee ja lihakset ja nivelet saavat sopivasti rasitusta, keuhkot puhdistuvat ja mieliala kohenee jo lyhyelläkin kävelymatkalla.

Askeleiden mittaamiseen on monia apuvälineitä askelmittareista aktiivisuusrannekkeisiin ja matkapuhelimen sovelluksiin.

Olkapäiden pyörittäminen

Olkapäissä sijaitsevat suuret olkanivelet ovat terveen ihmisen liikkuvimmat nivelet. Terveenä pysymiseen ne vaativat päivittäistä liikuntaa. Passiivinen elämäntapa surkastuttaa nopeasti olkanivelet, joten ne alkavat helposti oireilla ja kipuilla. Olkapäiden liikkumattomuus näyttöpäätetyöskentelyn aikana kuivattaa olkaniveliä. Nivelten voitelemiseksi riittää käsien pyörittäminen rauhallisesti suuressa kaaressa olkapään ympäri kymmenen kertaa kumpaankin suuntaa. Tähän ei kulu paljon aikaa, joten olkapäiden pyörittämisestä on helppo tehdä joka-aamuinen rutiini.

Syvähengitys

Oikealla hengitystekniikallakin voi saada hyvää oloa ja terveyttä. Usein hengitämme hyvin pinnallisesti ja nopeasti, joka aiheuttaa kehoon jännitystiloja ja stressiä. Opettele siis syvähengittämään. Rauhallinen syvähengitys rentouttaa selän ja rintakehän lihasjännityksiä, laajentaa keuhkoja ja parantaan kehon hapensaantia. Sekä ryhti että verenkierto ja aineenvaihdunta paranevat. Syvähengitys rauhoittaa mieltä, lievittää ahdistusta ja auttaa purkamaan stressiä. Syvähengitystekniikoita on useita erilaisia. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva tapa, jolla sisäänhengittäessä saa rintakehään laajenevaa liikettä. Pinnallisesti hengittävällä voi olla kylkivälit niin jumissa, ettei rintakehä laajene eivätkä keuhkot täyty kokonaan. Syvähengityskin vaatii siten toistoa ja säännöllisestä harjoittelua, jotta kehon jumit antavat periksi ja kehoon jää muistijälki ravitsevasta hengitystavasta.

Onko sinulla päivittäisiä liikuntarutiineja?

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje