Keho ja Mieli

Wu Wei, Teoton toiminta

9.9.2014
WU WEI, TEOTON TOIMINTA

Wu wei on kiinalaisen ajattelijan Laotsen luoma käsite, joka tarkoittaa olemisen ja tekemisen vaivattomuutta ja luontevuutta. Se on monimutkainen käsite, joka kirjaimellisesti tarkoittaa toimimattomuutta tai teotonta toimintaa,  ja ei ehkä länsimaiselle tavalliselle tallaajalle helposti aukea tuntematta sen taolaista taustaa ja filosofiaa. Silti uskon sen tarjoavan meille kaikille sisältöä elämään, sillä sen tavoitteena on harmonia ja sopusointu maailmankaikkeuden kanssa. Tasapaino ja asioiden vapaa virtaaminen ovat avainasemassa.

Wu wei eli teoton toiminta on olemisen tapa, joka antaa luonnon virrata omaan tahtiinsa. Wu wei merkitsee asioiden tekemistä mahdollisimman vähällä energialla, sekä luonnollista, joustavaa ja pakotonta olemista. Se merkitsee myös spontaania toimintaa sekä eräänlaista hetkessä virtaamista ja elämistä sekä päämääristä luopumista. Tämä teoton toiminta on sovellettavissa kaikilla elämänalueilla esimerkiksi kasvatuksessa antamalla lasten kehittää sen hetkisiä taitojaan omalla vauhdilla. Tällöin ei pakoteta tai painosteta lapsia tekemään mitään mihin heillä ei ole valmiuksia.

Teoton toiminta merkitsee sitä, ettei aktiivisesti pyri hallitsemaan tekojaan tai yritä koko ajan olla liikkeessä. Näin ollen voit hengähtää hetkeksi ja antaa asioiden vain tapahtua ja kehittyä luonnollisesti mukaillessasi wu weitä. Tällöin elämä tuntuu nautinnolliselta ja todennäköisesti sujuu myös vähemmällä vaivannäöllä.

Wu wei ei tarkoita laiskuutta vaan luonnollista liikettä, tyhjyyden luomista, pakotonta tekemistä ilman yrittämistä. Tähän sisältyy taolaisuudessa ilmenevä ajatus asioiden ikuisesta virtaamisesta ja ainaisesta muutostilassa olemisesta. Mikään asia ei ole pysyvää ja toisaalta ainoa asia mikä on pysyvää on muutos.

ONNELLINEN ELÄMÄ?

Olisiko teoton toiminta tie onnelliseen elämään?

En tiedä olenko sisäistänyt ja tiedänkö täysin mitä wu wei kokonaisuudessaan on, mutta se vaikuttaa ihanalta, juuri sellaiselta ajattelutavalta, elämäntavalta ja tekemisen tavalta, mihin luulen, että ihmisten tulisi pyrkiä, jotta saavuttaisimme jonkinlaisen harmonian ja tasapainon maailmassa ja elämässä. Jokainen omassaan. Kenties wu wein voisi ajatella olevan asioihin heittäytymista, periaatteista luopumista ja maailmankuvan avartamista niin, että annat mahdollisuuden asioiden olla muutakin kuin tähän mennessä olet niiden ajatellut olevan. Teoton toiminta painottaa hetkessä olemista ja virtaamista. Mitä näet ympärilläsi? Mitä kuulet tai tunnet juuri nyt? Katsomalla juuri tämän hetkistä tilannetta erilaisin silmin tai toisesta näkökulmasta saatat avata ovia oivalluksiin ja teitä valoisampaan tulevaisuuteen. Parhaimmillaan teoton toiminta voisi tuoda sinulle hieman onnellisemman elämän.

Wu wein voisi myös ajatella olevan tietynlainen flow-tila. Asiat virtaavat omalla painollaan, hyvin luovasti ja helpon tuntuisesti eteenpäin. Asiat vain tapahtuvat. Tällaisessa virtaustilassa ihminen menettää ajantajun ja on täydellisesti läsnä olevassa hetkessä. Mennyt tai tuleva on merkityksetöntä ja toiminta vaivatonta. Se voi olla tunne myös siitä, että hallitsee tekemisensä täydellisesti liikaa yrittämättä. Wu wei voisi esiintyä siis myös työpaikoilla, harrastuksissa ja päivittäisissä rutiineissa vaatimatta kuitenkaan mitään. Se ei tarvitse erityistä paikkaa tai aikaa.

Suuriin muutoksiin on yht äkkiä vaikeaa ryhtyä. Mutta jos wu wei alkoi kiinnostaa ja tunnet haluavasi seurata sen erinomaista ja leppoisaa ihmisyyden tapaa olla maailmassa suunnaten kohti tasapainoa ja harmoniaa omassa elämässäsi, voit aloittaa pienestä ja pienesti. Koska usein tuntuu, että  koko ajan olisi tehtävä jotakin, pitäisi sitä ja pitäisi tätä, kotona, töissä tai puutarhassa, niin kenties voisit tehdä sen kaiken hieman kärsivällisemmin, hötkyilemättä ja askel kerrallaan. Wu weitä voi toteuttaa missä vain ja milloin vain. Wu wei on olemassa virtaavana ja muuttuvana leppoisasti kaikkialla.

”Sen sijaan, että takoisit päätäsi seinään, yritä löytää siihen ovi!”

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje