Ravitsemus

Kanavartaat ja satay-kastike

29.9.2014

Pidän suunnattomasti kanasta. Sitä kuluukin runsaasti ja ilokseni olen huomannut myös luomukanaa löytyvän kaupoista.

Kotiruoka Kaisa IsotaloOlen kasvanut tavanomaisen suomalaisen ruoan parissa ja keittiöstäni löytyy suomalaisen keittiön 100-vuotias klassikko, Kotiruoka -kirja. Olen kuitenkin saanut keitettyjä perunoita ja ruskeaa kastiketta aikoinani tarpeeksi eivätkä ne tänäkään päivänä kuulu omaan keittiööni. Ei sillä, syön kyllä perunoita kastikkeella, mutta en koskaan – siis koskaan – ole onnistunut ruskean kastikkeen teossa.

Uudet maut kiinnostavat ja kokeilen mielelläni erilaisia reseptejä. Joskus käy niin, että jokin mielenkiintoinen uusi resepti jää kokeilematta, sillä sen valmistaminen vaatisi ruoka-aineita, tai mausteita, joilla ei ole muuten mitään käyttöä keittiössäni. Pyrin siihen etten säilö keittiööni mitään, mitä en tarvitse säännöllisesti.

Kanavartaat ja satay-kastike  maapähkinävoilla on maukas resepti Jamie Oliverilta.  Jäljelle jäävän maapähkinävoin voi sipaista leivän tai voileipäkeksien päälle.

Satay kanavartaat

Satay-kastike

Satay-kastikkeeseen tarvitset:

  • puolikas nippu tuoretta korianteria
  • 1 tuore punainen chili
  • puolikas valkosipulinkynsi
  • 3 rkl rakeista maapähkinävoita
  • soijakastiketta
  • 2 cm tuoretta inkivääriä
  • 2 limeä

Lisäksi tarvitset broilerin rintafileitä (4 kpl) ja juoksevaa hunajaa voiteluun.

Laita monitoimikoneeseen korianteri varsineen, chili (poista siemenet jos haluat vähemmän tulista), kuorittu valkosipulinkynsi, maapähkinävoi ja tilkka soijakastiketta. Kuori ja paloittele inkivääri ja lisää se muiden joukkoon. Raasta kummankin limen kuori ja lisää raaste sekä toisen limen mehu monitoimikoneen kulhoon. Aja ainekset tasaiseksi tahnaksi ja lisää tarpeen vaatiessa tilkka vettä.

Käännä uunin grillitoiminto päälle ja laita neljä puista grillivarrasta likoamaan kylmään veteen (tämän minä aina unohdan). Ota esille uunivuoka kanavartaita varten.

Satay kanavartaat

Rintafileestä vartaaksi

Vuoraa leikkuulauta kaksinkertaisella leivinpaperilla ennen kuin asetat rintafileet sille. Työnnä sitten puuvartaat varovasti kaikkien fileiden läpi ja leikkaa fileet vartaiden välistä. Jos fileistä irtoaa lihasuikaleita, pujota ne vartaisiin. Levitä satay-kastike joko uunivuokaan ja pyörittele vartaita siinä, tai sivele kastike grillisiveltimellä kanavartaiden päälle.

Valuta kanavartaiden päälle oliiviöljyä ja halutessasi mausta suolalla. Pane vuoka uuniin ja paista 8-10 minuuttia tai kunnes kanavartaat ovat ruskistuneet. Käännä kanavartaat, valuta niille hieman hunajaa ja kypsennä vielä 8-10 minuuttia.

Kanavartaat ja satay-kastike sopivat hyvin esimerkiksi riisin tai tulisen nuudelisalaatin kanssa.

Tulinen nuudelisalaatti:

  • 250g kuivattuja munanuudeleita
  • 100g suolattomia cashewpähkinöitä
  • puolikas punasipuli
  • 1 tuore punainen chili
  • pieni nippu tuoretta korianteria
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 1 lime
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 tl kalakastiketta
  • 1 tl juoksevaa hunajaa

Laita nuudelit suureen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä ja peitä kulho lautasella tai muulla kannella. Anna nuudeleiden tekeytyä ohjeen mukaisen ajan. Laita paistinpannu kuumenemaan ja murskaa cashewpähkinät joko morttelissa tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisään käärittynä leikkuulaudan päällä kaulimella. Pane pähkinämurska lämpimälle paistinpannulle ja kääntele ajoittain.

Kuori punasipuli ja pane se monitoimikoneeseen. Lisää chili ja korianterinvarret. Hienonna ainekset, kaada isoon tarjoilukulhoon ja lisää 1-2 rkl soijakastiketta ja loraus oliiviöljyä. Purista sekaan limen mehu ja sekoita joukkoon seesamiöljy ja kalakastike. Sekoita ainekset hyvin ja tarkista maku. Valuta nuudelit lävikössä, huuhtele kylmällä vedellä, valuta uudelleen ja lisää ne kulhoon muiden ainesten joukkoon.

Kirjoittanut: Riikka Lempiäinen

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje