Ravitsemus

Myskikurpitsa sopii moneen ruokaan

16.10.2015

Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut koskaan innostuvani kurpitsasta. Mielikuvani kurpitsasta eivät ole olleet kovin mairittelevia kurpitsalyhtyjä lukuun ottamatta eikä kurpitsa ole juuri makuhermojani hivellyt. Niskakarvat nousevat edelleen pystyyn muistellessani etikkaisen kurpitsapikkelsin makua.

MyskikurpitsaKurpitsakausi on nyt parhaimmillaan ja kauppojen hevi-osastolla on runsaasti kurpitsaa tarjolla. Kauppareissulla mukaani tarttui myskikurpitsa. Myskikurpitsan makuun on helppo ihastua, sillä se maistuu samankaltaisen pehmeälle ja makeahkolle kuin bataatti. Myskikurpitsa sisältää suhteellisen vähän kaloreita, vain 45 kcal/100g ja se on hyvä magnesiumin, kaliumin ja kalsiumin lähde.

Valmistaminen on helppoa. Kurpitsa halkaistaan pituussuunnassa kahtia ja sisältä kaavitaan siemenet ja pehmeä sisus pois. Siemenet kannattaa erotella sisuksesta ja paahtaa uunissa. Minä lorautin kuppiin macadamiaöljyä noin puoli ruokalusikallista ja sekoitin joukkoon alle puoli teelusikallista suolaa ja kurpitsansiemenet. (Macadamiaöljy on miedon makuista ja kestää hyvin kuumentamista.) Levitin siemenet pellille leivinpaperin päälle ja paahdoin uunissa 200 asteessa noin viitisen minuuttia. Siemenet ovat valmiita kun ensimmäiset poksahtelevat.

Kurpitsa leikataan reiluiksi lohkoiksi ja asetellaan pellille leivinpaperin päälle. Lohkojen pintaan sivellään öljyä ja ne paahdetaan uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Kurpitsalohkojen annetaan jäähtyä ennen kuin kuori poistetaan

Myskikurpitsalohkot sopivat sellaisenaan lisukkeeksi tai naposteltavaksi vaikkei niitä kummemmin maustaisikaan. Myskikurpitsan voi maustaa suolalla ja pippurilla tai omien intohimojen mukaan vaikka intialaistyylisesti. Lohkoja voi käyttää piirakkaan, pastaan tai risottoon tai soseuttaa keitoksi. Lohkoja voi paistaa pannulla tahinin kera ja ripauttaa päälle vielä sesaminsiemeniä. Ja koska päärynäkin sopii mielestäni mainiosti aurajuuston seuralaiseksi pastaan, sopii varmasti myskikurpitsakin!

Minä soseutin muutaman lohkon mantelimaidon kanssa tasaiseksi soseeksi ja maustoin ripauksella kanelia ja inkivääriä. Laitoin sosetta kaksi ruokalusikallista kupin pohjalle ja kaadoin päälle vahvaa pakurikahvia. Vielä loraus mantelimaitoa ja herkullinen kurpitsalatte oli valmis. Juoma ei ollut kovinkaan makea, mikä sopi minulle mainiosti. Lisämakeutta kaipaava voi lorauttaa hieman hunajaa kahviinsa tai lisätä vaniljasokeria. Ihana välipalakahvi, joka ei kaipaa seurakseen mitään vaan maistuu ihan sellaisenaan.

Onko sinulla herkullista kurpitsareseptiä, jonka haluaisit jakaa?

Saatat tykätä myös näistä

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje