Ravitsemus

Persiljahauduke

9.2.2015
Persilja

Persilja on yksi maailman runsaimmin käytetyistä yrttimausteista. Persiljaa on kolmea lajiketta, mutta erilaisista muodoistaan huolimatta ne kaikki ovat samaa lajia. Parhaiten tunnettu ja ehkä suosituin on kähärälehtipersilja. Itse pidän eniten silolehtipersiljasta, joka on vähän voimakkaamman makuinen kuin kähärä versio.  Vähiten tunnettu on juuripersilja, joka kasvattaa porkkanan näköisiä pitkiä juuria. Näitä juuria voi käyttää juuresten tapaan ruuanlaitossa.

Persiljaa on kauan käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Moni on varmasti kuullut, että tuoreena pureskeltuna persilja raikastaa hengityksen. Persiljaa on käytetty myös reuman hoitoon, kuukautis- ja virtsatievaivoihin, eturauhastulehdukseen, ihotulehduksiin, paiseisiin, hyöteisten pistoihin ja jopa selluliitin poistoon sen elimistöä puhdistavan vaikutuksen vuoksi. Voiteena sen runsaiden karoteeni ja c- vitamiinipitoisuuksien sanotaan vaikuttavan hoitavasti turvotuksiin ja mustelmiin. Persiljaa on pidetty myös hyvänä potenssirohtona. Persiljan versoissa ja siemenissä on haihtuvaa öljyä, jossa on useita vaikuttavia aineita kuten apioli ja myristisiini. Persilja sisältää myös flavonoideja mm. apigeniinia, joka on antiseptista. Lisäksi persilja sisältää mm. rautaa, foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, magnaania ja kalsiumia.

Persiljan siemeniä ja lehtiä sekä niistä valmistettua juomaa on käytetty yleisesti munuaisvaivoihin. Tuoretta persiljamehua on käytetty iholle poistamaan pisamia ja maksaläiskiä. Kourallinen persiljan lehtiä laitettiin lasipurkkiin ja päälle kaadettiin kuumaa vettä. Purkki suljettiin tiiviisti ja vesi oli valmista käytettäväksi parin päivän päästä.  Lähes samalla metodilla valmistetaan kehoa puhdistava, munuaisia hoitava ja erityisesti akuuttiin virtsatietulehdukseen tepsivä persiljahauduke. Itse olen välttynyt useilta ikäviltä virtsatietulehduksilta juomalla runsaasti tuoreesta persiljasta valmistettua juomaa. Ohje on hyvin yksinkertainen.

persiljaPersiljahauduke

 • Laita kourallinen persiljan lehtiä mukin pohjalle.
 • Keitä n. 3dl vettä ja kaada mukiin persiljan lehtien päälle.
 • Hauduta juomaa 10-20min. ja nautiskele.

Juomaa tulisi nauttia useita kertoja päivässä välittömästi ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, mikäli käytät sitä virtsatietulehduksen hoitoon. Persiljan lajikkeella ei ole tämän haudukkeen kohdalla merkitystä. Jos haluat saada enemmän irti kasvin sisältämistä terveellisistä ainesosista, jätä vesi alle 45 asteiseksi. Voit maustaa juoman vaikka hunajalla, jos persiljan maku tuntuu tympeältä, mutta juoman makuun kyllä tottuu ajan mittaa.

Saatat tykätä myös näistä

6 kommenttia

 • Reply Kirppu 25.9.2017 at 17:19

  Hei! Olen itse nauttinut persiljahauduketta kausittain tukemaan munuaisten toimintaa. Nyt miehenikin nautti hauduketta ja parin lasin jälkeen häntä on vaivannut epämääräiset kivut juuri rintalastan alapuolella. Voiko se liittyä munuaisiin vai johonkin aivan muuhun?

  • Reply Mari 25.9.2017 at 21:35

   Hei! Nähdäkseni tämä vaiva ei liity munuaisiin vaan mahalaukkuun. Syitä voi olla useita, mutta yksinkertaisimmillaan voi olla niin, ettei hänelle sovi persilja syystä tai toisesta. Kannattaa myös varmistaa persiljan laatu, mahdollisimman puhdas ja mielellään kotimainen persilja. Voi olla, että johtui vain jostain epäpuhtauksista, mitä on voinut päästä juomaan ja tämä tapahtui vain tällä kertaa. Varmaa vastausta en valitettavasti voi antaa näillä tiedoilla. Voiolla myös monen sattumuksen summa esim. stressimaha ja tuore yrtti ei kaikille sovi yhteen.

 • Reply Merkku 3.12.2017 at 22:38

  Hei! Tarkistaisin, että onko tuo 3 dl tarkoitettu juotavaksi yhden päivän aikana vai pitääkö samanlainen satsi tehdä useamman kerran päivässä? Kuinka pitkään kuuria kannattaisi jatkaa, jos on kyse virtsatie- tai munuaistulehduksesta?

  • Reply Tribe 4.12.2017 at 22:27

   Noin 3dl on tarkoitus juoda useamman kerran päivässä. Määrä voi olla pienempikin. Sellainen, minkä pystyt helposti kerralla nauttimaan. Juodaan niin kauan kuin oireita ilmenee. Tulee kuitenkin noudattaa myös lääkärin ohjeita. – Mari

 • Reply Eija Raiski 29.3.2018 at 13:25

  Hei ! Haluaisin tietää, puhdistaako persilja myös suolistoa, minulla on divertikkeleitä . Olen kiehuttanut vettä ja laittanut persiljaa , antanut kiehua hetken ja sitten kun on jäähtynyt, juonut sitä vettä ! Meneekö siitä vitamiinit kun keittää veden ?

  • Reply Tribe 31.3.2018 at 21:12

   Tämä persiljahaudukkeen ohje on tarkoitettu virtsatietulehduksen lievittämiseen. Vaikutuksista suolistoon ei ole tietoa. Jos haluaa säilyttää vitamiinit, voi veden lämmittää max n.40 asteiseksi. -Mari

  Kirjoita kommentti

  Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

  Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

  Sulje