Ravitsemus

Pihlajanmarjojen käyttö ja hyödyt

12.9.2014
Pihlajanmarjojen käyttö

Pihlajaan on Suomen kansanperinteessä liitetty monenlaisia uskomuksia. Punamarjaista puuta on pidetty pyhänä ja sillä on uskottu olevan maagisia voimia. Pihlajan kaatamisen uskottiin tuovan huonoa onnea. Oksilla on huiskittu karjaonnea tai karja on päästetty laitumelle pihlajasta tehdyn veräjän läpi. Marjaisan syksyn on tiedetty tuovan naimaonnea vanhoille piioille ja onpa pihlajanmarjojen päädyn viisikulmiota pidetty noidanmerkkinäkin. Pihlajanmarjojen määrästä on myös ennustettu säätä, usealla eri tulkinnalla tosin. On sanottu: ”Pihlaja ei kahta taakkaa kanna.” Yleisimmin sanonta on tulkittu niin, että kun syksyllä pihlajassa on paljon marjoja olisi tulossa vähäluminen talvi. Toisen tulkinnan mukaan runsaan satovuoden jälkeen linnuilla riittää syötävää vielä silloinkin kun maassa on paljon lunta. Ja erään tulkinnan mukaan runsas marjasato kertoisi poutaisasta syksystä. Jää nähtäväksi mikä tulkinta tänä vuonna toteutuu.

Pihlajanmarjojen käyttö

Pihlajanmarjojen lääkinnällisiin ominaisuuksiin on uskottu kautta aikojen ja marjoilla on hoidettu mm. keripukkia, kuumetautia, reumatismia, kihtiä ja kurkun käheyttä. Pihlajanmarjateen on uskottu edistävän maksan ja sapen toimintaa, vahvistavan sydäntä ja alentavan verenpainetta. Marjojen syömisen on myös uskottu tuovan syöjälle yliluonnollisia voimia ja suojaa paholaisilta. Pihlajanmarjahelmien kaulalla kantamisen on uskottu tuovan hyvää onnea ja suojaavan sairauksilta. Pihlajan puuaines on sitkeää ja helppoa työstää ja siitä on tehty käyttöesineitä kammoista vasaranvarsiin ja kärryn akseleihin sekä onnenamuletteja, joiden on uskottu tuovan paitsi onnea myös voimaa ja menestystä ja etenkin miehille seksuaalista kyvykkyyttä. Sairauksien poistoon pihlajasta on tehty saunavastoja koivun tapaan. Pihlajanmarjoja on tänä syksynä paljon eikä kaikkia marjoja tarvitse jättää lintujen syötäväksi, sillä pihlajanmarjojen käyttö kuuluu myös tähän päivään. Helpoin tapa säilöä on pihlajanmarjojen kuivattaminen, joka ei vaadi kummoisia toimenpiteitä sillä marjat kuivuvat pyyhkeen päälle leviteltyinäkin hyvin. Kuivattuja marjoja voi napostella sellaisenaan tai ajaa esimerkiksi blenderillä rouheeksi, jota on helppo lisätä puuroon hiutaleiden tai leivonnaisiin jauhojen sekaan vitamiini- ja kuitulisäksi. Vaihtoehtoisesti pihlajanmarjat voi kuivattaa soseuttamisen jälkeen kuivurissa tai uunissa, jonka jälkeen jauhaminen on helpompaa. Pihlajanmarjoista voi myös valmistaa mehua, hilloa, hyydykettä, viiniä… kaikkea mitä muistakin marjoista!

Pihlajanmarjojen ravintoarvot

Pihlajanmarjojen ravintoarvot ovat huomionarvoisia. Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia – huomattavasti enemmän kuin appelsiini. Marjat sisältävät karotenoideja ja flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina. Myös K-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia sekä kuitua on pihlajanmarjoissa runsaasti. Pihlajanmarjat kannattaa siis kerätä hyötykäyttöön vaikkei pihlajanmarjojen lääkinnällisiin tai taikavoimaisiin vaikutuksiin uskoisikaan. Paras pihlajanmarjojen keräysaika on ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, jolloin pakkanen puraisee marjoista pois pahimman happamuuden. Vaihtoehtoisesti marjoja voi pitää keräämisen jälkeen yön yli pakastimessa.

Marjojen liiallista käyttöä sellaisenaan kannattaa kuitenkin välttää, sillä marjat sisältävät sorbin- ja parasorbinhappoa, joita käytetään kylläkin virallisena säilöntäaineena E200, mutta ovat lievästi myrkyllisiä ja saattavat ärsyttää herkkää vatsaa. Pihlajanmarjat kestävät hyvin kuumentamista, jonka jälkeen ne ovat turvallisia käyttää. Keitettäessä haihtuu myös siemenien haitallinen amygdaliini, joka muodostaa ihmisen ruuansulatuskanavassa syaanivetyä.

Marttojen pihlajanmarjareseptejä

Pihlajanmarjahillo soveltuu suolaisten keksien ja juuston kanssa nautittavaksi tai liharuokien lisäkkeeksi.

Pihlajanmarjachutney pääsee itselläni ensimmäisenä kokeiluun. Se käy hyvin mm. itämaisten patojen kanssa tarjottavaksi.

Pihlajanmarjapuuro valmistetaan muutaman omenan kera ruis- ja perunajauhoon.

Pihlajanmarja-juustokakku on syysjuhlien kahvipöydän makea tarjottava.

Kesäkurpitsa-pihlajanmarjamarmeladi maistuu varmasti herkulliselta paahtoleivän päällä!

Lisäksi vielä ohje pihlajanmarjamehun keittämiseen ilman mehustinta.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje