Ravitsemus

Raakakaakaojuoma

21.10.2014
raakakaakaojuoma

Olen hiljalleen päässyt raakasuklaan ja raakakaakaon makuun innostuttuani superfoodeista ja raakaravinnosta. Raakaravinto on terveellistä ja mielestäni hyvää oikein valmistettuna. Kun makeanhimo yllättää, mieleni tekee ensimmäisenä suklaata. Patukka päivässä, oli eräänlainen paheellinen mottoni vielä jokunen aika sitten. Silloin se tarkoitti lähinnä jotain pientä suklaapötköä  kahvin lisukkeena. Suurempikin määrä meni suhteellisen helposti, jos sille päälle satuin. Suklaan syömisessä ei mielestäni vieläkään ole mitään vikaa, jos se sinulle ja elimistöllesi sopii. Turha kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että haluaa herkutella. Se vain lisää stressiä ja tiedämmehän, että stressi synnyttää sairauksia. Sitä paitsi huoli suklaansyömisestä jo kuulostaakin mitättömältä ongelmalta, joten ei tehdä kärpäsestä härkästä. Mutta koettuani suklaan sisältämien ainesosien (lähinnä maidon) itselleni ongelmalliseksi suuntasin suklaanhimoisen katseeni raaksuklaaseen. Ravinnon terveysvaikutuksia ei mielestäni myöskään pidä todellakaan vähätellä. Parhaimmillaan ravinto toimii lääkkeenä ja ennaltaehkäisee useiden sairauksien syntyä.

Raakakaakao on melkoista superfoodia. ”Raa’assa, kuumentamattomassa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja, mikä on n. 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia.” Tietoutta sen terveysvaikutuksista löytyy nykyään laajasti mm. täältä ja ehkä juuri raakakaakaon kautta pääseekin helposti mukaan superfoodien ihmeelliseen maailmaan, sillä kaakao ja suklaa ovat hyvin helposti lähestyttävissä olevia raaka-aineita. Olen laittanut raakakaakaota smoothieihin ja ihana raakakaakaojuoma valmistui viime talven viileimpinä päivinä. Maustoin sen vaniljalla ja rakastuin juomaan!

Raakakaakaojuoma

Valmista mantelimaito:

  • Liota yön yli reilu ruokalusikallinen manteleita (luomu)
  • Lisää tehosekoittimeen n.2,5dl vettä ja liotetut mantelit. Voit lisätä makusi mukaan esim. intiaanisokeria hyppysellisen. Surauta niin sileäksi/hienoksi seokseksi kuin haluat

Keitä pakuriteetä/hauduketta 3dl. Jäähdytä sitä hieman, ettei se ole tulikuumaa.

Valmista raakakaakaojuoma:

raakakaaojuoma(määrät suuntaa antavia)

  • Raakakaakaota esim. 2 rkl
  • Raakasuklaata rouheena tai kaakaonibsejä 1rkl
  • Puolikas banaani tai avokado tai molempia
  • Mantelimaitoa ja pakuriteetä
  • Mausteeksi reilusti hunajaa tai intiaanisokeria tai molempia sekä vaniljauutetta tai luomu vaniljajauhetta ( ei sokeroitua)

Sekoita ja nauti!

Tämä raakakaakaojuoma sisältää raakakaakaon lisäksi avokadoa, manteleita ja pakuria. Niillä kaikilla on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia, joten ethän heitä hukkaan ylimääräistä pakuriteetä tai mantelimaitoa ja avokadon toisen puolikkaan voit vaikka nauttia sellaisenaan ruususuolan ja sitruunamehun kera! Raakakaakaojuoma ei sisällä maitoa, joten se sopii vegaaneille ja maidottomaan ruokavalioon. Jos haluat pitää juoman yleisen määritelmän mukaan oikeaoppisesti raakana, eli ottaa irti raakaravinnon parhaat puolet, jäähdytä pakuritee alle 46 asteiseksi ennen tehosekoittimeen kaatamista tai älä edes kuumenna teevettä yli tuon lämpötilan. Jos taas tykkäät juoda juoman ennemmin kuumana juomana voit lämmittää myös mantelimaidon, mutta tehosekoittimeen ei kannata laittaa kiehuvaa nestettä. Sen täytyy olla vähän jäähdytetty, jotta sekoituskulho pysyy ehjänä eikä satu vahinkoja kuuman nesteen kanssa. Voit tehdä tällä ohjeella myös suklaisen smoothien, kun jäähdytät nesteet ja laitat niitä hiukan vähemmin ja käytät sekä banaania että avokadoa, jotta smoothie saa lisää volyymia. Kiinnitä huomiota makeutuksen määrään, sillä se ei tietenkään muistuta tavallista sokeroitua maitokaakaota ja voi maistua oudolle ja jopa väkevälle. Lisää hunajaa tai muuta makeutusta vielä jälkikäteen jos juoma ei ole suusi mukaista.

Täytyy myöntää, että äsken tekemääni raakakaakaojuomaan meni riisimaitoa mantelimaidon sijaan, sillä unohdin liottaa manteleita. Maku oli miedompi kuin mantelimaidosta. Jäin hiukan kaipaamaan ihanaa manteleiden tuomaa pehmeyttä, mutta hyvää se oli näinkin. Seuraavaksi voisikin kokeilla vaikkapa Riikan ohjeella raakasuklaata! Olen maistattanut tätä juomaa myös lapsilla ja hyvin uppoaa!

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje