Ravitsemus

Ranskalainen maalaisleipä

26.8.2014

Leipominen on ollut minulle aina mieluinen stressin vähentäjä. Mikään ei tunnu lohdullisemmalta kuin kimmoisa taikina silloin kun maailma ahdistaa. Olen myös suuri leivänkuluttaja, joka arvostaa käsintehtyjä lämpimäisiä. Leivän tekeminen itse tuntuu palkitsevalta, ja kun leipä on tehty juureen kehkeytyy siihen aivan omanlaisensa suhde.

Tämä ranskalainen maalaisleipä on ilman hiivaa tehty, juureen leivottu herkku, jonka valmistumista ei kannata hoputtaa. Tiedän sen, sillä kokeilin kerran.

Juureen leivottu ranskalainen maalaisleipä on viikonloppuherkku.

RANSKALAINEN MAALAISLEIPÄ, 1-2 LEIPÄÄ

Leipäjuuri:
  • 1,5 dl vettä
  • 2,5 dl vehnäjauhoja (valitse laadukkaat jauhot)
Taikina:
  • 6 dl vettä
  • 7,5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 7,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa

Tee leipäjuuri; lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, kaada kulhoon ja lisää 2,5 dl jauhoja joukkoon. Sekoita hyvin ja jätä kulho hyvin peitettynä huoneenlämpöön 24 tunniksi (älä kiirehdi, jos juuri ei saa tekeytyä tarpeeksi pitkään, leivästä ei tule onnistunut).

Kun leipäjuuri tuoksuu raikkaan happamalta (happamalta, muttei pahalta) voit aloittaa taikinan tekemisen. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Yhdistä leipäjuuri, vesi ja jauhot yleiskoneen kulhossa ja vaivaa taikinakoukulla 8 minuuttia tai käsin 12 minuuttia. Lisää suolaa taikinaan ja vaivaa taas pari minuuttia. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 1 tunti.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota peitettynä 1,5 tuntia.

Jaa taikina 2 osaan ja leivo leiviksi. Jauhota pinta siivilöimällä jauhoja leivän päälle. Kohota vielä 1 tunnin ajan peitettynä.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Viillä leipien pintaan kuvio joko terävällä veitsellä tai partakoneenterällä. Laita leivät uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista 35 minuuttia. Pirkskota välillä vettä uunin pohjalle, niin saat leipiin rapean kuoren.

Ranskalainen maalaisleipä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos laitat lauantaiaamuna taikinajuuren tekeytymään, saat tuoreet leivät uunista sunnuntaina iltapäivällä. Mutta se on sen arvoista.

Kirjoittanut: Riikka Lempiäinen

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje