Ravitsemus

Ruusutee on valloittava terveysjuoma

10.7.2015

Jos villiyrttien tunnistaminen tuntuu vaikealta, suosittelen tutustumaan ruusuihin. Ruusun tunnistaa helposti ja se on kauniin ulkonäkönsä, hurmaavan tuoksunsa ja suloisen makunsa lisäksi kelvollinen käytettäväksi luonnon lääkkeenä monin tavoin.

Itse tutustuin ruusuihin vasta pari vuotta sitten, kun ystäväni houkutteli minut perustamaan ruusupenkin pihalleni. Kahdeksasta ruusupenkkini ruususta kuusi olen saanut tuttaviltani ja kaksi ruusua ostin puutarhaliikkeestä. Olen aloittelija ruusujen kasvattajana ja nimimuistini on huono, joten tunnistan penkistäni tasan yhden ruusun nimeltä. Mutta eipä sen niin väliä! Ruusuni ovat kauniita ja tuoksuvat hurmaavasti kukkiessaan olivat ne nimeltään mitä tahansa.

10462396_10153166631349160_6200456902897712464_oRuusua voi käyttää monin eri tavoin. Ruusun terälehdistä voi tehdä teetä tai hauduketta. Voit valmistaa ruusuviinietikkaa, ruusu-hunajatahnaa, jalkakylpyjä, ruusuviinaa, ruususokeria, tuoksupusseja, ruusuhilloa…. Käyttötapoja on monia. Myös ruusunmarjat soveltuvat moneen käyttöön esimerkiksi kuivattuna teeksi ja tuoreena soseeksi. Ainoastaan täytyy muistaa, että kerää vain tuoksuvia ruusuja eikä käytä kukkakauppojen myrkytettyjä ruusuja. Puutarhakauppojen taimetkaan eivät välttämättä ole myrkyttömiä ja naapuriltakin kannattaa kysyä millä hän ruusunsa lannoittaa tai millä torjuu tuholaisia ruusuistaan, ennen kuin ryntää puskaan terälehtiä keräilemään. Varminta on valita ruusu, mikä kasvaa villinä ja tuoksuu voimakkaasti esimerkiksi Kurtturuusu (Rosa rugosa). Sitä voi löytää joutomailta tai vaikkapa tienvarsilta, mutta se on suosittu ruusu myös pihoilla. Valitse silti keruupaikka mahdollisimman puhtaasta kasvuympäristöstä ja huomioi ruusupuskan kunto.

Minä olen syönyt ruusuhilloa ja maistanut ruusuvedellä maustettuja makeisia, sekä virkistäytynyt ihanalla ruusukasvovedellä. En ole kuitenkaan itse valmistanut ruusuista aiemmin mitään. Ruusuteetä voi valmistaa monella eri tapaa. Se on helppoa ja ruusutee muuntuu moneksi kokeilemalla ruusun kanssa muita yrttejä esimerkiksi salviaa tai minttua. Aloitin itse kahdesta yksinkertaisimmasta ruusuteestä.  Molempiin tulee pelkkiä ruusun terälehtiä.

Ruusutee 1 :

  • 2 – 3rkl tuoreita ruusun terälehtiä
  • 2 -3 dl vettä

Kerää kourallinen ruusun terälehtiä täysin auenneista ruusun kukista ja jätä kukkapohja kasvamaan ruusunmarjaksi.

Kiehauta vesi.

Lisää terälehdet veteen esimerkiksi teepallossa ja anna hautua n. 15 minuuttia.

Suodata terälehdet pois ja nautiskele!

Ruusutee 2 :

  • 1 tl kuivattuja terälehtiä
  • 2 dl kiehautettua kuumaa vettä

Kerää haluttu määrä tuoreita ruusun terälehtiä ja aseta ne pariksi päiväksi vaikka lautaselle ja jääkaapin päälle nahistumaan.

Levitä nahistuneet terälehdet lakanalle vedottomaan tilaan kuivumaan tai käytä kasvikuivuria ja purkita lasipurkkeihin säilytykseen.

Valmista tee yllä mainittujen määrien mukaan kaatamalla kuuma vesi terälehtien päälle.

Hauduta 10 minuuttia ja siivilöi ruusun terälehdet pois.

Juo 1-3 kuppia päivässä mikäli käytät terveyttä edistäviin tarkoituksiin.

Ruusutee maistuu ja tuoksuu huumaavalle, kuten eräs  ystäväni sanoi maistettuaan tuoreista terälehdistä valmistettu teetä. Sen lisäksi, että ruusutee on ihanan makuista, sillä on myös tervesyvaikutuksia. Ruusun terälehdissä on mm. haihtuvia öljyjä ja flavonoideja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja voivat helpottaa vilustumisen ja flunssan oireita, kurkkukipua ja hengitystietulehduksia. Ruusut myös helpottavat ruuansulatuselimistön toimintaa mm. vähentämällä liikahappoisuutta ja lievittämällä kipuja. Ruusutee jäähdytettynä sopii erinomaisesti käytettäväksi kasvovetenä tai ihoa hoitavana esimerkiksi palovammoissa ja haavoissa. Ylellisen ja rauhoittavan kylvyn saat, kun valmistat ohjeiden mukaista teetä ja lisäät sen kylpyveteesi. Ruusutee voi auttaa myös PMS-oireissa tai kuukautiskivuissa. Ruusun terälehdet ovat antiseptisia ja voivat vähentää tulehduksia, sekä ne poistavat nesteitä ja myrkkyjä kehosta. Varoituksen sanasena siis, että ruusuteen nauttiminen aiheuttaa  vilkastunutta vessassa juoksemista diureettisen vaikutuksensa vuoksi. Olen testannut! Raskaana olevien kannattaa välttää ruusuteen nauttimista.

Tunnetun yrttien tuntijan Henriette Kressin mukaan ruusun terälehdet ovat rauhoittavia ja mielialaa nostattavia sekä auttavat rakastamaan itseään ja muita. Tämä ajatus on tuttu myös kukkaterapiassa, missä käytetään kukista ja kasveista tehtyjä uutteita mm. tukena elämänmuutoksissa. Ruusun sanotaan myös helpottavan kiukkua ja antavan rohkeutta pitää kiinni omista rajoista ja mielipiteistä.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje