Ravitsemus

Helppo, halpa ja herkullinen tomaattikeitto

8.3.2015

Puolisoni kertoi Suomessa asuvasta irakilaisesta nuoresta miehestä, joka opettelee ruuanlaittoa. Tämä tomaattikeiton resepti oli yksi niistä monista helpoista herkuista joita hän opasti tekemään. Tomaattikeitto on helppo valmistaa. Se on kevyt, edullinen, helppo ja nopea valmistaa. Kokeneempi kokkailija pystyy helposti varioimaan keittoa oman makunsa ja mieltymystensä mukaan esim. korvaamalla tomaattimurskan tuoreilla tomaateilla ja säilykepavut kuivatuilla ja lisäämällä yrttejä maun mukaan.

Perus tomaattikeitto valmistuu seuraavista aineksista:

  • 2 sipulia
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • 1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n. 150 g sulatejuustoa esim. Koskenlaskijaa
  • 3 rkl öljyä ja/tai voita
  • 1 rkl suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 2 dl vettä

Kuori ja pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Lorauta vähintään 2-litraisen kattilan pohjalle öljyä ja/tai voita ja anna lämmetä hieman. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne koko ajan puuhaarukalla tai muovilastalla sekoittaen. Lisää kattilaan tomaattimurska ja vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Pari pintaan nousevaa kuplaa riittää merkiksi, että on aika lisätä pavut ja mausteet. Kun keitto on toistamiseen kiehahtanut, lisää sulatejuusto. Tässä vaiheessa voi levyn laittaa pois päältä, mutta älä nosta vielä kattilaa liedeltä. Sekoittele keittoa koko ajan, jotta sulatejuusto sulaa, mutta ei pala pohjaan. Tarkista maku ja lisää halutessasi esim. chiliä, basilikaa, rakuunaa, oreganoa…

Keitosta riittää ainakin neljälle ruokailijalle. Tarjoile leivän kera. Kokeile vaikka ranskalaista maalaisleipää.

Jos valmistat keiton tuoreista tomaateista, kalttaa tomaatit ensin. Viillä tomaattien kantaan risti ja upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen reikäkauhaa apuna käyttäen. Kun kuori alkaa mennä ryppyyn, on aika nostaa tomaatit vedestä. Jäähtymisen nopeuttamiseksi voit upottaa tomaatit vielä kylmään veteen, jonka jälkeen tomaattien kuori lähtee helposti irti. Paloittele tomaatit ja valmista keitto kuten edellä. Huomaa kuitenkin, että keittoaika pitenee hieman.

Kuivattuja papuja käytettäessä, pavut kannattaa laittaa likoamaan jo edellisenä päivänä runsaaseen veteen. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele liotetut ja turvonneet pavut kylmällä vedellä. Keitä pavut runsaassa vedessä. Keittoaika vaihtelee tunnista kahteen.

Muistathan, että tomaatissa on erittäin paljon lykopeenia, jonka on todettu suojaavan elimistöä mm. syövältä ja sydän- ja verisuonitaudeilta.

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje