Ravitsemus

Vihattu ja rakastettu valkosipuli

20.11.2014
Valkosipuli

Kaikki tuntevat valkosipulin tuoksun ja monet sen maun. Viralliselta nimeltä valkosipuli (Allium sativum) on kynsilaukka ja sen historia ulottuu jopa muinaiseen Egyptiin jopa 7000 vuoden taakse. Meillä valkosipulin käyttö on tullut “vasta” viikinkiaikojen mukana. Valkosipuli on peräisin kuitenkin vahvasti Keski-Aasiasta.

Valkosipulin kasvatus

ValkosipuliValkosipuli on monivuotinen, noin puoli metriä korkea sipulikasvi, jonka varsi on jäykkä, pysty ja harvalehtinen. Valkosipulin kasvatus ei ole kovin monimutkaista mutta vaatii tiettyjä toimenpiteitä silti. Mullan pitää olla ravinteikasta ja kasvupaikan tulee olla lämmin, eli kovin vetoisiin paikkoihin se ei sovi. Tämä tarkoittaa käytännössä aurinkoista ulkokasvatusta tai sisäkasvatusta. Valkosipulin reunimmaiset kynnet yksinkertaisesti istutetaan multaan. Sisemmät kynnet eivät jakaannu. Paras aika valkosipulin istutukselle on syksy jolloin se kukkii seuraavana kesänä. Talven aikana valkosipuli saa ns. “kylmäkäsittelyn” jonka tarkoitus on nopeuttaa kasvua. Toiset tekevätkin prosessin osittain jääkaapissa keväällä jolloin satoa voidaan kerätä aiemmin. Valkosipulin lehtiä voi käyttää vaikka salaateissa mutta kovin paljoa niitä ei kannata nyhtää irti koska kasvi saattaa kuolla jos sen karsii tyhjäksi.

Valkosipulin kynnet istutetaan 8-10cm välein multaan mutta 10-15cm syvyyteen joka onkin syvempi kuin monilla muilla kasveilla. Valkosipulit kerätään heinäkuun jälkeen heti kun lehdet alkavat kellastua koska jos valkosipulin jättää liian pitkäksi aikaa maahan niin ne alkavat itämään ja niiden säilyvyys heikkenee.

Valkosipulin terveydelliset vaikutukset

Valkosipulin terveydelliset vaikutukset ovat hyvin tunnettuja ja siitä on tehty jopa yli 600 tieteellistä tutkimusta. Valkosipulia on käytetty lääkinnässä muinaisista ajoista lähtien. Tuore vuoden 2012 tutkimus osoittaa että valkosipulin sisältämä diallyl sulfidi on jopa yli 100 kertaa tehokkaampi kampylobakteereja vastaan kuin kaksi markkinoilla tunnettua antibioottia. Valkosipuli sisältää alliinia joka murskatessa muuttuu allisiiniksi. Alliini on rikkipitoinen aminohappo. Allisiinilla on taas mikrobeja tappava vaikutus tämä taas tarkoittaa että valkosipuli on antiseptinen.

Antiseptisten ominaisuuksien takia valkosipulia on käytetty haavojen ja sienien hoitoon. Yksi valkosipulin kynsi vastaa antibakteeriselta teholtaan 1% penisilliinin tehosta vaikka se ei kuulosta paljolta niin tosiasia on että se on terveydelle hyväksi ja kukaan ei syö penisiliiniä ympäri vuoden (toivottavasti). Nykyäänkin flunssaan suositellaan valkosipulia juuri tämän historian valossa. Valkosipulin kynsiä tai jopa lehtiä käytetään suoraan syötynä tai höyryhengitettynä, juomina, hunajassa, hauteina, teenä tai puristettuna kapseleina. Vanhan kansan mukaan tulisikin syödä vähintään puolikas kynsi päivässä, mahdollisimman pieneksi murskattuna tai edellä mainituissa muissa muodoissa.

Valkosipuli ja kolesteroli ovat hyviä kavereita koska valkosipulilla on verta ohentava vaikutus ja siten laskee huonoa LDL kolesterolia vähentämällä sen hapettumista ja nostaa hyvää HDL kolesterolia. Lisäksi valkosipuli laajentaa verisuonia ja vähentää verisuonien kalkkeutumista jotka taas auttaa laskemaan kohonnutta verenpainetta. Jotta sydän hyötyy mahdollisimman paljon valkosipulista, tulee se leikata oikein. Mitä pienemmäksi valkosipuli leikataan ja mitä enemmän valkosipuli tuoksuu, sitä enemmän tiosulfinaatteja muodostuu.

Yksi ihmisillä olevista hiivalajeista, Candida Albicans saattaa saada yliotteen ja tuolloin valkosipuli on erittäin tehokas hoitomuoto. Valkosipuli tekee hyvää suolistolle muutenkin koska se vähentää käymisprosessia josta hiivat pitävät ja siten olennaisesti laskee turvotusta ja ilmavaivoja. Kun ylimääräinen käymisprosessi on poissa ja hiivat kurissa, ruoansulatus tehostuu kun kehon ei tarvitse käyttää kaikkia voimavaroja suoliston tasapainon ylläpitämiseen.

Jotta paras terveydellinen hyöty saadaan irti valkosipulista, tulee se leikata mahdollisimman pieneksi. Kun valkosipulia leikataan, muodostuu tiosulfinaatteja. Mikä parasta, valkosipulilla ei ole olemassa haittavaikutuksia. Toki jos valkosipulille haisevaa hengitystä ei lueta…

Saatat tykätä myös näistä

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti

Jatkamalla tällä sivustolla hyväksyt evästeet Lisätietoja

Tribe.fi käyttää evästeitä joka mahdollistaa sisällön personoinnin, tilastoinnin ja mainoksien esittämisen sivustolla.

Sulje